Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 26 januari 2010

Woensdag rustig. vanaf donderdag onstuimig



Termen dinsdagavond 20h30


Vandaag trok een zwakke storing (occlusie) vanuit het noordoosten via de Alpen naar het westen en gaf met name in het noorden van Zwitserland wat licht sneeuw. Meer dan een paar centimeter sneeuw veel er echter nergens. Met het instromen van wat koudere lucht uit het noordoosten kwam de temperatuur nauwelijks nog boven het vriespunt uit.


Post frontale opklaringen vanavond boven Bürchen en de Berner Alpen (Wallis)




GFS bodemdruk kaart voor vandaag




Woensdag hebben we te maken met zwakke tussen hoog invloed. Het blijft droog en de zon laat zich af en toe zien. In het middelland en de voor-Alpen is er kans op hardnekkig nevel en laaghangende bewolking met een bovengrens van 1500 tot 1700 meter. Daarboven schijn de zon volop. Het wordt nog iets kouder en op de meeste plaatsen blijft het ook overdag licht vriezen. In de loop van de middag en avond neemt van het noorden uit de bewolking geleidelijk weer toe. Deze bewolking is de voorbode van een eerste storing welke een markante weer omslag in Europa en de Alpen zal in leiden.



GFS ensembles luchtdruk en neerslag voor de Alpen, markante luchtdruk dalingen ( 44 hPA ) boven de Alpen binnen de komende 3 dagen.



Deze weer omslag wordt al sinds dagen door de modellen goed opgepakt en ook de laatste kaarten liggen keurig in lijn met die van de voorgaande dagen. (Ik verwijs voor de details naar mijn weerpraatjes van de voorgaande dagen). Toch zien we op de korte termijn wat veranderingen ten opzichte van de vorige model uitdraai welke met name voor de neerslag(hoeveelheden) gevolgen zal hebben.

GFS bodemdruk kaart voor donderdagochtend. Met een naar noord gedraaide hoogte stroming stroomt koude en onstabiele arctische lucht richting de Alpen. De eerste neerslag (sneeuw) bereikt de Alpen rond donderdagochtend.


Minder neerslag (sneeuw)
Zo zien we dat de Noordwest stroming steeds meer een westelijke component krijgt. Deze verandering wordt veroorzaakt doordat randstoringen voor een meer westelijke aan stroming zorgen. Ook in de hoogte staat er een westelijke stroming. Gevolg hiervan is dat de stuwing aan de noordkant van de Alpen duidelijk minder wordt dan gisteren nog voorzien en daarmee dus ook de neerslag (sneeuw) duidelijk minder zal uitpakken. Vrijdag zou het zelfs licht föhnig (zuidföhn) kunnen worden met enkele opklaringen. Door deze meer westelijke component zal het zwaartepunt van de neerslag zich meer naar de (noord)westelijke Alpen verplaatsen. Zo kan er in de komende dagen vooral in de Stau van de westelijke Franse en Zwitserse Alpen tussen de 50 en 100 cm Neuschnee gaan vallen.


Neerslag Alpen voor de komende 4 dagen




GFS bodemdruk kaart voor vrijdagmiddag. Randstoringen zorgen voor een meer westelijke aan stroming over de Alpen.



Ook in de daaropvolgende dagen belemmeren de diverse randstoringen de Nordstau. Welliswaar kan het periodiek steeds weer wat sneeuwen, de neerslag hoeveelheden zullen echter ook dan beduidend minder intensief zijn.

Een ander aspect welk tegen grote neerslaghoeveelheden spreekt is de extreem koude lucht. Vanaf begin volgende week zien we het zwaartepunt van de koude lucht naar centraal Europa en dus ook de Alpen doorschuiven. Op een hoogte van circa 5000 meter (500 hPa) worden dan temperaturen gemeten van 40 tot 45 °C onder nul. Deze koude lucht tot op grote hoogte bevat relatief weinig vocht en daardoor zal het ook minder neerslag opleveren. Tevens krijgt de neerslag hierdoor een meer buiig karakter (convectief).

GFS bodemdruk kaart voor dinsdag 2 februari - 45 °C op 5 km hoogte



Vanaf het midden van volgende week komen we geleidelijk steeds meer onder invloed van een Scandinavisch hogedrukgebied. Het wordt geleidelijk droog en de temperaturen gaan weer verder naar beneden. Ook vandaag laten de weermodellen de winter op de langere termijn onverminderd voort duren.


Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: