maandag 25 januari 2010

Veel sneeuw (noord)Alpen, winter open-end

Termen maandagmiddag 16h00 / Update 19h00

Deze week laat Koning Thialf er geen onduidelijkheden over bestaan wie in Europa de scepter zwaait. Het wordt steeds kouder met op uitgebreide schaal ook overdag lichte tot matige vorst. Vanaf het midden van de week zwakt de vorst weliswaar iets af (tijdelijk), daarvoor in de plaats krijgen dan echter te maken met sneeuwval. Vooral in de Nordstau van de Alpen gaat veel sneeuw vallen. Ook in het verder verloop blijft het koud met steeds weer kans op sneeuwval.
Een einde van het winterweer is op de kaarten niet terug te vinden en naar verwachting blijft het in geheel Europa tot minstens de 10 februari gewoon door winteren.


Anomalie T850 hPa (afwijking temperaturen op circa 1500 meter ) voor 1 februari en de 9 februari (klik op foto)GFS Ensembles T850 hPA centrale Alpen
Laten we eens het rijtje afgaan.

Morgen hebben met name de centrale noordelijke Alpen te maken met een zwakke storing (occlusie) en kan het hier en daar wat sneeuwen. De zuidelijk Alpen en de inner-Alpine gebieden houden het meest droog. Met een naar noordoost draaiende stroming (Bise) wordt het kouder dan de voorgaande dagen en de temperaturen komen nog maar met moeite boven het vriespunt uit.

Op woensdag komen we dan tijdelijk onder invloed van het een hogedrukgebied boven de Noordzee. Het wordt droog, op veel plaatsen schijnt de zon en de temperaturen doen nog een stapje terug en komen nergens meer boven het vriespunt uit. Vooral in de nacht kan het flink gaan afkoelen en met weinig wind komt op het op uitgebreide schaal tot strenge en in de hoger gelegen dalen tot zeer strenge vorst.

Weerkaart voor morgen dinsdag.Sterke dynamiek vanaf donderdag

De invloed van het hoog boven centraal Europa is echter van korte duur. Reeds vanaf donderdag zien we dat het gebied van hoge druk zich terug trekt naar enerzijds de Atlantische Oceaan en anderzijds naar noordwest Rusland. Een depressie welke op dit moment nog boven het zuidoosten van Groenland ligt maakt van deze gelegenheid dankbaar gebruik en trekt onder verder uitdieping naar het noorden van ScandinaviĆ« om vervolgens verder naar het zuid(oosten) te koersen. Donderdagmiddag ligt de depressie met kern boven de zuidelijke Oostzee. Het systeem is gevuld met (vochtige) arctische lucht. Op een hoogte van circa 5000 meter (= T500 hPA) worden temperaturen gemeten van -35 tot -45 °C.

Donderdag sneeuw storing nr. 1
Een eerste storing met neerslag behorende bij de bovengenoemde depressie zal in de loop van woensdagmiddag de Nederlandse en Duitse kust aandoen en vervolgens verder naar het zuiden trekken. Donderdag ochtend nadert de storing met neerslag de Alpen landen.Van het noorden uit gaat het aan de noordkant van de Alpen de sneeuwen en geleidelijk breidt de sneeuw zich ook tot in de Alpen en inner alpine gebieden uit. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft door de noordelijke stroming meest droog.
In de nacht van donderdag op vrijdag neemt de neerslag activiteit geleidelijk af en trekt zich terug naar de noordkant van het Alpenmassief. In de Nordstau van de Alpen zal het echter tot vrijdag ochtend aanhoudend sneeuwen. Vrijdag overdag wordt het tijdelijk overal droog.
Het blijft echter meest bewolkt en koud. Met name de harde noordwestelijke wind maakt het voor het gevoel nog een stuk kouder.


Zaterdag sneeuw storing nr. 2
Donderdagavond zien we in het zee gebied ten noorden van Schotland een kleine maar actieve depressie tot ontwikkeling komen welke onder verdere uitdieping vrijdagmiddag om 12h00 via het nauw van Calais naar het noorden van Zwitserland waar het zaterdagnacht wordt verwacht.
Op nadering van de bijbehorende storing gaat het in de loop van vrijdagavond en nacht van het westen uit opnieuw aanhouden sneeuwen. Het zwaartepunt van de neerslag lijkt nu meer in de westelijke en noordwestelijk Alpen alsmede de Jura te liggen. Een en ander afhankelijk van de precieze koers van de bovengenoemde randstoring.
In de loop van zaterdag neemt de intensiteit van de sneeuwval geleidelijk af en de verplaatst zich via de Alpen naar het zuidoosten. Zondag bevinden de Alpen zich in wat rustiger vaarwater. het is meest bewolkt en hier en daar kan nog een vlok sneeuw vallen.

Dinsdag sneeuw storing nr. 3
Maandag krijgen we een herhaling van zetten. Opnieuw zien we een actieve depressie via Schotland naar het zuidoosten afzakken en dinsdagnacht wordt de depressie met zijn kern boven Nederland verwacht. De storing met neerslag zal in de loop van maandagmiddag de Alpen bereiken en zodoende gaat het in de loop van maandag middag van het westen uit opnieuw langdurig sneeuwen. Vermoedelijk zal de sneeuwval tot dinsdagmiddag -avond aanhouden. Ook dit keer ligt het zwaartepunt van de neerslag in de westelijke en noordwestelijke Alpen.
Het lijkt er op dat dit voorlopig de laatste storing is en dat de Alpen vanaf woensdag volgende week geleidelijk een paar dagen onder invloed van opbouwend hogedrukgebied komen.


Neerslag Alpen komende 5 dagenTen slotte nog een mooi winters sfeer plaatje. Ofschoon de foto de indruk wekt genomen te zijn op de Noord of Zuidpool of wellicht ergens in Siberiƫ, betreft het toch gewoon een opname van de Waddenzee vanmiddag. Prachtig toch !
Meer weer op mijn -> Website

Ciao en winterse groeten

Johann

Geen opmerkingen: