maandag 11 januari 2010

Woensdag sneeuw, vanaf donderdag weersverbetering


Termen maandagavond 20h00

De verschillen waren vandaag weer groot in de Alpen.
Op veel plaatsen scheen de zon, op andere plaatsen bleef de hele dag hardnekkige lage bewolking en Hochnebel hangen en in het noordoosten van Zwitserland en noorden van Oostenrijk veel sneeuw. Het bleef overal koud en ook overdag vroor het meest licht tot matig.

Webcam zonnig Chamonix (2396m)


Webcam Schnepfau, Bregenzerwald (734m) met Hochnebel
Morgen is het in de Franse en Zwitsers Alpen droog en meest zonnig. In het westen van Oostenrijk kan vannacht en morgenochtend nog wat sneeuw vallen alvorens het ook daar droog wordt, in het oosten is ook de zon van de partij
In de loop van de namiddag en avond neemt vanuit het zuiden en westen de bewolking weer toe en gaat het in de Franse en Zwitserse Alpen sneeuwen. Bewolking en sneeuw trekken in zuidoostelijk richting waardoor Oostenrijk geen of nauwelijks iets van de sneeuw zal mee krijgen.
In de lager gelegen gebieden kan ook regen of onderkoelde regen (ijsregen) gaan vallen en bestaat er gevaar op ijzel.

Vanaf donderdag hoge druk invloed
Donderdag zien we dat een hoge druk gebied boven het oosten van Europa zich tot over de Alpen uitbreidt en tot en met het weekend zal dit hoog het weer in de Alpen gunstig gaan beĆÆnvloeden. Het is droog en de zon zal zich steeds meer laten zien. Wel neemt opnieuw de kans op Hochnebel sterk toe. De maximum temperaturen liggen rond het vriespunt, bij hardnekkige Hochnebel duidelijk eronder.

De verdere vooruitzichten
Maandag volgende week krijgen we te maken met een complexe weer situatie boven west Europa. Zoals ik gisteren al schreef snoert er zondag vanuit de frontale zone (jet stream) een kleine randstoring (hoogte laag / koude put) boven het zuidoosten van Engeland af welk vervolgens via het Kanaal naar Nederland trekt al waar het maandag ochtend berekend wordt.
De laatste GFS output (GFS12) laat het hoogte laag vervolgens boven de Benelux verpieteren.


GFS Bodemdruk kaart voor volgende week maandag 00h00 met af snoering laag.GFS Bodemdruk kaart 6 uur later, verschillende druksystemen en hoogte laag zorgen voor een complexe weer situatie

Maandagochtend neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe en gaat het in de westelijk Alpen sneeuwen, beneden de 1000 tot 800 meter kan ook regen vallen.
Sneeuw en regen breiden zich maandag verder naar het zuidoosten uit en kunnen ook dinsdag nog aanhouden. Doordat opnieuw koudere lucht vanuit het noordwesten instroomt zal de sneeuwval grens geleidelijk weer tot in de dalen zakken.

Winterse setting
In het verdere verloop trekken volgende depressies via een zuidelijk route vanaf de Atlantische Oceaan richting centraal Europa. Tegelijkertijd zien we een krachtige hoge druk gebied boven west Rusland en Scandinaviƫ. Met een in kracht toenemende oostelijke luchtstroming wordt nog koudere lucht aangevoerd. Wordt bovenstaand scenario bewaarheid dan zal de winter volgende week opnieuw een klap gaan uitdelen. In de Alpen kan veel sneeuw gaan vallen.

GFS bodemdruk kaart voor donderdag 21 januari met opnieuw winterse setting


Zoals ik al opperde hebben we maandag volgende week te maken met een behoorlijk complexe weer situatie. Kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben voor het verdere verloop.
Ik ben benieuwd naar wat de ander weer modellen (ECMWF) als ook de andere ensemble leden van het GFS vanavond laten zien en kom daar later vanavond nog op terug....

Tot slot nog een indrukwekkende sneeuw foto uit Prades (950 m), een plaatsje in het achterland van Tarragona en slechts 50 km van de Spaanse kust verwijderd. Hier viel op 8 januari meer dan 1 meter sneeuw. (nu weten we waar als onze sneeuw van Daisy is gebleven)


Tot zover

Meer weer op mijn -> Website

Ciao Johann

Geen opmerkingen: