dinsdag 12 januari 2010

Vandaag mooi, morgen sneeuw vanuit het westen

Termen dinsdagochtend 11h00


Een storing (occlusie) gaf gisteren met name in het noordoosten van Zwitserland en noorden van Oostenrijk wat verse sneeuw. Vandaag klaart het ook daar weer op en belooft het overal, afgezien van nog wat rest bewolking en -of Hochnebel een vriendelijk dag te worden.
In de Alpen dalen geleidelijk toenemende föhn tendens. De temperaturen liggen meest rond het vriespunt.

Satellietfoto Alpen vanmorgen met uitgebreide Hochnebel velden en rest bewolking, de Alpentoppen steken mooi oven de Hochnebel velden uitVanuit het westen nadert in de loop van de dag nieuwe (hoge) bewolking als voorbode van een warmte front behorende bij een depressie lusiterend naar de naam "Ela" welke nu nog op de Atlantische Oceaan ligt. Morgen kan deze storing vooral in de Franse en Zwitserse Alpen boven de 700 a 800 meter wat sneeuw gaan geven. Ook het westen van Oostenrijk kan er nog een graantje van mee pikken

Berekende neerslag (12 uur ) voor woensdag volgens LaMMA-NMM


Vanaf donderdag komen we onder hoge druk invloed in wat rustige vaarwater terecht. Zon en bewolking wisselen elkaar af en met name op vrijdag zou er hier en daar een vlok sneeuw kunnen vallen. Begin volgende week krijgen we te maken met een depressie welke naast wat zachtere lucht ook neerslag zal gaan brengen. (voor details hieromtrent zie mijn weer praat van gisteren). De temperaturen gaan (tijdelijk) wat omhoog.
Daarna lijkt onder het regime van een krachtig hoge druk gebied boven Scandinavië en west Rusland de winter zich opnieuw in grote delen van Europa te gaan uitbreiden.

GFS met de afwijking in temperatuur op 1500 meter hoogte t.o.v. het langjarig gemiddelde Mooi is de tijdelijk verzachting begin volgende week te zien, daarna opnieuw weer kouder. (klik op foto voor animatie van 4 dagen)


Ook de GFS Ensembles ( temperatuur op 1500 meter hoogte ) voor de Alpen (Wallis) met aanhoudend winters weer.Ten slot nog een rondje winterse webcams Alpen

Zonnig Courchevel (Fr. 1850m)

Zonnig Flumserberg, CH (1500m)


Zonnig Colfosco, Alta Badia , It (1545m)

En eindelijk ook weer eens wat verse sneeuw in het noorden van Oostenrijk.
Opklarend na sneeuwval in Kitzbühel (Hahnenkamm 1660m)


Meer weer op mijn -> Website

Ciao Johann

Geen opmerkingen: