Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

woensdag 13 januari 2010

Bob groeit uit tot "mega Bob"

Termen woensdagochtend 10h00

Algemene situatie
Nog steeds hebben te maken met een gestoorde circulatie op het noordelijk halfrond en het ziet er naar uit dat ook de komende 10 tot 15 hierin geen verandering komt.
De polaire hoogte stroming rondom de noordpool (polar vortex) is nog steeds zwak en opgesplitst in meerdere "koude polen" met als resultaat aanhoudende blokkade neiging.

Zwakke polar vortex (fig)
Daardoor toenemend een slingerende straalstroom (Rossby golven) met vervolgens blokkade vorming.


Bob

Momenteel zien we boven Scandinavië en West Rusland in de onderste luchtlagen van de atmosfeer een typisch winters blokkade hoog liggen luisterend naar de naam Bob. Depressies boven de Atlantische Oceaan worden gedwongen ofwel via het noorden af te buigen , ofwel het Middellandse Zee gebied in te duiken (zoals zo vaak deze winter).


Mega Bob
Zondag zien we vanaf de Atlantische Oceaan een depressie (hoogte laag / koudeput) via Zuid Engeland naar West Europa afsnoeren (cut-off) . Hierdoor krijgen we vanaf zondag te maken met een tijdelijk verzachting en wat regen , hoger op sneeuw.
Navolgend krijgt hoog Bob door advectie van warme lucht vanaf de Atlantische Oceaan nieuwe energie om zich boven Europa op te bouwen. Ook boven Rusland en Scandinavië zien we verdere luchtdruk stijgingen. Rond de 21 januari is Bob uitgegroeid tot een mega hoog met een kern druk van maar liefst 1060 hPa. Tegen dit machtige bastion van hoge druk hebben depressie voorlopig geen schijn van kans. In tegendeel , ze voeden het alleen maar.

Gevaar voor aftakeling van de Europese tak van het hoog met navolgende verzachting kan eigenlijk alleen plaatsvinden door advectie van koude lucht vanaf de Atlantische Oceaan. Een dergelijke ontwikkeling wordt door de modellen echter niet gesimuleerd en daarmee zal de Europese winter (afgezien van de tijdelijke verzachting rond de 17 januari) ook in de komende 10 tot 15 dagen (en wellicht ook nog langer) gewoon doorgaan.

GSF bodemdruk kaart voor de 21 januari, Bob heeft een kerndruk bereikt van 1060 hPA !GFS ensembles T850 hPA ( temperatuur op circa 1400 meer) voor oost Zwitserland. Mogelijk dat rond de 17 januari het ook in de Alpen en met name in de noord Alpen ( föhn) tijdelijk iets zachter wordt. Verder blijft het gewoon winters.
Elfsteden tocht
Of het in Nederland een paar dagen hard genoeg zal gaan dooien om de sneeuw van het is weg te krijgen is nog maar zeer de vraag. De koude plak laag is met name in het oosten en noordoosten van het land zeer hardnekkig en ook niet zo maar weggeruimd. Alle opties voor een mogelijke Elfstedentocht blijven echter gezien het aanhouden van het winterse weer volop aanwezig.
Overigens toch ook wel weer heel paradoxaal dat we voor een evt. elfstedentocht dooi nodig hebben (het kan verkeren.........)

Ijspluim KNMI (met daaronder de ECMWF 2 meter temperatuur ensembles voor de Bilt) (De ijspluim geeft de te verwachte ijsdikte/watertemperatuur voor Midden-Nederland weer)Nog even een blik op het Alpenweer.
Vandaag neemt om nadering van een warmtefront welke verzwakt over de zuidwestelijk Alpen trekt de bewolking van het westen uit verder toe. In Frankrijk en het westen van Zwitserland sneeuwt het al sinds middernacht (in de franse Alpen viel lokaal tot 20 cm Neuschnee) en ook elders kan er wat lichte sneeuw gaan vallen. Aanvankelijk sneeuwt het tot in de lager gelegen gebieden en dalen. met instromen van iets zachtere lucht kan de sneeuwval grens tijdelijk oplopen tot circa 700 a 900 meter. De neerslag breidt zicht vandaag dus nog wat verder naar het oosten uit maar neemt daarbij tevens in intensiteit af. Het zal meest licht sneeuwen en er worden geen grote hoeveelheden berekend. In Oostenrijk en dan met name meer richting het oosten blijft het gewoon droog. Afgezien van wat hoge bewolking en Hochnebel is het deels ook zonnig.

Donderdag verbetert het weer geleidelijk en deze weersverbetering houdt tot en met zaterdag aan. Wel neemt het gevaar van mist (Hochnebel) weer sterk toe.

Zondag naderen bewolking en neerslag behorend bij de depressie welke ik hier boven heb beschreven. Met een in kracht toenemende westen wind stijgt de sneeuwval grens (tijdelijk) tot circa 1000 meter.


ECMWF bodemdruk kaart en neerslag voor zondag 17 januari


Actueel hier in Termen (Oberwalis) lichte sneeuwval bij een temperatuur van -1 °C

Tot zover

Meer weer zoals altijd op mijn -> Weersite

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: