Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 14 januari 2010

Toenemende onzekerheid

Termen donderdagavond 20h00

Vandaag schampte een storing (behorende bij depressie "Floora") met neerslag de westelijke Alpen en gaf opnieuw een aantal centimeters sneeuw. Sinds woensdag ochtend viel er in de westelijke Alpen 20 tot 40 cm en aan de noordkant van de Alpen 5 tot 15 cm sneeuw.
Elders in de Apen was het droog en zelfs zonnig. In de Alpen dalen kwam (tijdelijk) de föhn opzetten en kon het kwik in de föhn gevoelige gebieden tot 7 a 9 graden oplopen.

Föhnige opklaringen boven de Walliser Alpen en het Simplongebied vanmiddag



Floora trekt verder naar de Middellandse Zee en in het verdere verloop komen we in rustiger vaarwater terecht. Het wordt overal droog en de zon komt meer en meer tevoorschijn.
Het rustige weer houdt tot zater middag aan, de kans op mist en hochnebel neemt weer toe.

Satellietfoto Alpen vanmorgen, bewolking heeft het westen van de Alpen bereikt.



Korte termijn

Wat er dan precies gaat gebeuren is nog niet geheel duidelijk.
Van model tot model en van loop tot loop wordt de ontwikkeling vanaf zaterdag anders gerekend. Laten we eens kijken naar wat de verwachting al op zo korte termijn zo onzeker maakt. In feite hebben we te maken met twee verschillende varianten (oplossingen)

Trog
De eerste variant laat de ontwikkeling van een zgn trog zien die vanaf zaterdag via het zuiden van Engeland over Nederland naar Duitsland trekt. Bij deze variant wordt de aanwezige koude plak laag in de onderste laag van de atmosfeer in de meeste gevallen goed gemengd met de aangevoerde zachtere Oceaan lucht of zelfs geheel opgeruimd. Met dit scenario zou de temperatuur flink gaan stijgen en valt er regen tot 1000 a 1200 meter. In het voorveld van de storing krijgen we vanaf zaterdagmiddag tevens te maken met een korte maar felle föhn fase.


Föhnfase op donderdag en zaterdag ( Zwitserland)



Cut-off
De tweede variant laat uit de trog een depressie ontstaan die losgekoppeld word van de westcirculatie (cut-off) en als zelfstandige depressie verder tolt binnen het gebied van hogere druk over west en centraal Europa. Met dit scenario wordt de aanwezige koude luchtlaag in de onderste atmosfeer niet verdrongen maar als het ware opnieuw in het systeem van lage druk opgenomen ( ge re-circuleerd) met als gevolg dat de verzachting veel moderater zal uitpakken.
In plaats van krachtige westen winden met al snel regen zou het nu langere tijd kunnen sneeuwen en pas later is ook dan ( tijdelijk) regen waarschijnlijk. Ten noorden van het systeem kan opnieuw met een oostelijke wind koude lucht worden aangezogen (Nederland)

Neerslag volgens ECMWF (EC12) voor as zaterdag


Langere termijn
Ook op de langere termijn hebben in feite te maken met twee verschillende varianten en ook hier komen de modellen met steeds weer verschillende oplossingen.
De eerste variant laat een krachtig hoog boven Scandinavië en West Rusland zien. Met een krachtige oostelijke stroming wordt koude continentale lucht aangevoerd. Depressies worden gedwongen naar het noorden af te buigen of via een zuidelijke route richting de Middellandse zee te trekken. Deze variant wordt bv. door het Europese model ECMWF ondersteund en staat garant voor het aanhouden van het winterse weer in centraal en west Europa.

De tweede variant komt met een soortgelijke ontwikkeling alleen zien we hierbij dat het hoog oostelijker wordt gerekend. West en centraal Europa komen steeds meer onder de invloed van warmbloedige depressie boven de Atlantische Oceean. Gevolg van deze ontwikkeling moge duidelijk zijn; voorlopig exit met het wintertje in Europa. Deze ontwikkeling wordt gesteund door het Amerikaanse model GFS. (kaart hieronder)



(Overigens berekent de meest recente operationele uitdraai van het ECMWF het hoog ook wat oostelijker (minder koud). Helaas zijn de ensembles nog niet binnen dus valt hier nog weinig zinnigs over te concluderen.)

Mede gezien het geschuif in de model uitvoer lijkt het me op dit moment niet verstandig om verder in te gaan op de ontwikkelingen vanaf het midden van volgende week.
We zullen eerst de ontwikkelingen vanaf zondag moeten afwachten ( Trog ? Cut-Off ? , iets daar tussen in ? ) en wellicht dat dan ook duidelijk wordt voor welke variant de atmosfeer in het verder verloop zal gaan kiezen.

Samengevat
Vanavond eerst nog föhnig, geleidelijk ook in het westen weer droog. Tot zaterdagmiddag rustig weer, af en toe zon en plaatselijk hardnekkige Hochnebel. Vanaf zaterdag avond overal toenemend onbestendig , aantrekkende westelijke wind, krachtige föhnfase gevolgd door neerslag. Tijdelijk oplopende temperaturen met regen tot circa 1100 meer.
Na passage van de storing gaan de temperaturen opnieuw weer wat naar beneden.


Tot zover

Meer weer op mijn -> Website

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: