donderdag 7 januari 2010

Van het zuiden uit opkomende sneeuwval

Termen donderdagochtend 10h00, 00h00

De donderdag begint in grote delen van de Alpen nog zonnig. Vanuit het zuidwesten naderen echter de eerste wolken de Alpen. Deze wolken behoren bij een depressie ( Daisy ) welke op dit moment de Straat van Gibraltar is gepasseerd en vanmiddag om circa 18h00 met kern boven Majorca ligt. ( Satelliet beeld )
Morgenmiddag rond 12h00 ligt het laag met kern iets ten westen van Genua ( Ligurische kust ) en trekt vervolgens over de Alpen naar het noordoosten en wordt op zondag ten zuiden van Polen berekend.


GFS vrijdagmiddag 12h00, laag ligt met kern boven de Ligurische kust
Het uitgebreide neerslag veld zal donderdagavond en in de nacht op vrijdag van het zuiden uit zich in noordelijke richting over de Alpen uitbreiden. Vrijdag trekt de sneeuw verder naar het noorden en noordwesten en zal zaterdag ook Nederland bereiken.Ofschoon de neerslaghoeveelheden door de diverse weer modellen vanmorgen wat worden terug gerekend in vergelijking met gisteravond gaat er op uitgebreide schaal neerslag vallen. Deze neerslag zal vrijwel overal tot in de dalen als sneeuw neer dwarrelen. Enkel de oostelijke streken van Oostenrijk komen zaterdag tijdelijk in de zachtere lucht. Hier kan de sneeuwval grens op zaterdag stijgen tot circa 900 a 1100 meter.

Neerslag Alpen voor de komende 5 dagenNa passage van het laag draait de hoogte stroming overal weer naar het noordoosten en neemt verder in kracht toe. De temperaturen gaan weer naar beneden en mede door de toenemende noordoosten wind wordt het guur.
Wel neemt vanaf zaterdag door luchtdruk stijgingen de neerslag intensiteit geleidelijk af. Met name in de inner-Alpine gebieden kan het ook op klaren.
Het lijkt erop deze weersverbetering zich begin volgende week verder kan doorzetten en we een aantal dagen prima wintersport weer zullen krijgen. Het blijft daarbij koud.

Of in het verdere verloop depressies vanuit het zuiden en zuidwesten opnieuw voor onbestendig weer zullen gaan zorgen is nog onzeker. Vrij zeker is wel dat "Koning Thialf" het erg naar zijn zin heeft in Europa en het winterse weer gewoon aanhoudt.


GFS ensembles T850 hPA voor de centrale AlpenUpdate 00h00

Daisy ligt op dit moment geheel volgens de verwachting met kern boven de Balearen en trekt verder naar Corsica. Ook voor wat betreft de verdere koers zijn er avond geen grote verschillen met de eerdere model output en verloopt alles dus geheel conform de verwachting zoals boven beschreven.

De neerslag behorende bij Daisy heeeft inmiddels het zuiden van Zwitserland bereikt.

Radar met veel neerslag ( onweer ) in zuid Europa en boven de Middelandse Zee

Webcam met sneeuwval in Gap ( Zuid Frankrijk )
Tot zover

Meer weer op mijn - > Website

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: