woensdag 6 januari 2010

Daisy in aantocht

Termen Woensdag ochtend 11h00 / Update 21h00 ( waarschuwing )


Vandaag neemt de toestroom van wat koudere en vooral ook wat vochtigere lucht vanuit het noordwesten weer toe. Na een aanvankelijk zonnige start krijgt de bewolking meer en meer de overhand en vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam zijn lokale sneeuwbuien mogelijk.
Het blijft koud met meest lichte tot matige vorst.

Webcam Bettmeralp ( Wallis 1800 meter )
Mooie opklaringen boven het Rhonedal en Simplongebied


Ook morgen donderdag zal aan dit beeld maar weinig veranderen. Wel neemt in de avond vanuit het zuidwesten de bewolking geleidelijk toe. Deze bewolking luidt een weer verslechtering in waar we vanaf vrijdag mee te maken gaan krijgen

Daisy

Ver weg op de oostelijke Atlantische Oceaan is de depressie, welke in centraal Europa en de Alpen vanaf donderdag veel neerslag gaat produceren, in wording.

De Duitse Weerdienst in Offenbach ( DWD ) geeft al jaren de diverse druksystemen een naam en deze depressie heeft de naam "Daisy" gekregen. We zullen dit gemakshalve ook maar aanhouden.

De koers die Daisy zal gaan volgen wijkt ook vandaag niet veel af van die van gisteren.
Verwacht wordt dat Daisy zaterdag met kern direct over de Alpen naar het noordoosten tot oosten zal verder trekken. De ietwat meer oostelijke baan na zaterdag heeft voor de Alpen geen grote gevolgen.

Koers DaisyEr zal vanaf donderdag op uitgebreide schaal sneeuw gaan vallen.
In grote lijnen verandert er niet veel tav. de verwachting ten opzichte van gisteren en voor details daaromtrent verwijs ik na meer weerpraatje van gisteravond.

Update 21h00

De avond kaarten laten geen grote veranderingen zien.
Naar verwachting bereikt de eerste sneeuw in de loop van donderdagavond en in de nacht van vrijdag van het zuidwesten uit de Alpen en zal zich in de loop van vrijdag en zaterdag tot aan de Nederlandse grens en Noord Duitsland uitbreiden.

Zwaartepunt van de sneeuwval ligt in de Südstau van de Alpen en dan met name in de centrale en oostelijke Alpen. Hier gaat tussen de 50 en 100 cm sneeuw vallen en lokaal is ook nog meer nodig. Meer naar het westen toe en aan de noordkant valt duidelijk minder sneeuw.

Neerslag volgens de laatste ECMWF uitdraai (EC12 Oper )Neerslag volgens het WRF model voor de komende 6 dagen
Verkeer waarschuwing

Vrijdagmiddag zal de sneeuwval de voor Alpen en het zuiden van Duitsland bereiken en zich geleidelijk verder naar net noorden uitbreiden. Ofschoon hier minder sneeuw zal gaan vallen dan in grote delen van de Alpen moet het verkeer toch ernstig rekening houden met grote problemen op de Duitse Autobanen. Echter niet alleen de sneeuwval ( 10 tot 20 cm ) zal voor overlast gaan zorgen.
Een opstekende harde noordoosten wind zal tevens de vers gevallen sneeuw gaan vervrachten waardoor de wegen door de stuifsneeuw nog slechter begaanbaar zullen worden.

Wintersporters op weg naar de ski gebieden wordt geadviseerd heel goed de weerberichten en verkeers meldingen in de gaten te houden en zich tevens goed voor te bereiden.
( winterbanden / sneeuwkettingen / deken, extra eten en drinken ).
Eventueel valt te overwegen om reeds op donderdag af te reizen !

Tot zover voor nu


Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao

Johann

Geen opmerkingen: