dinsdag 5 januari 2010

Sneeuwscheppen of waterhozen

Termen dinsdagavond 21h00,

We gaan in de Alpen spannende tijden tegemoet en nog steeds is het onzeker hoe het weer vanaf donderdag in detail zal gaan evolueren.

Oorzaak van de grote onzekerheid is een lagedrukgebied wat nu nog ten westen van het Iberische Schiereiland op de Atlantische Oceaan ligt en in de loop van de volgende dagen via de Straat van Gibraltar naar de Golf van Genua zal trekken alwaar het vrijdag wordt verwacht.

GFS voor woensdag middag , het laag ligt met kern iets ten westen van het Iberische Schiereiland en trekt verder richting de Golf van Gunua
ECMWF voor as vrijdag, het laag is met kern boven de Golf van Genua gearriveerd


Ook GFS berekent het laag vrijdagmiddag op dezelfde positie
Vb koers ( lees "vijf- b" )

In het weekend volgt het laag dan een zgn. Vb koers en trekt in noordoostelijke richting verder naar het noordoosten. Zaterdag trekt het met met zijn kern ten oosten van de Alpen langs en op zondagochtend wordt het ten zuidoosten van Polen berekend.

Aan de voorzijde van het laag wordt zachte en vochtig lucht naar het noorden getransporteerd en precies boven de centrale Alpen glijdt deze zachte lucht in de hoogte over de aanwezige koude lucht in de lagere lucht niveaus met als gevolg in zettende deels intensieve neerslag.

In het westen sneeuw, in het oosten regen

Aanvankelijk zal de neerslag overal tot in de dalen als sneeuw gaan vallen maar met het oprukken van de warmere lucht vanuit het zuiden zal de sneeuwval grens ten oosten van de scheidingslijn van de koude en warme luchtmassa's geleidelijk gaan oplopen tot boven de 1000 a 1400 meter en gaat de sneeuw over in ijs regen, ijzel en later gewoon regen.

Aan de westkant , dus de koude kant van de scheidingslijn, blijft het gewoon sneeuwen. ( zie onderstaande kaart met ingetekend de blauwe scheidingslijn )
Veel neerslag.

Vanaf donderdag gaat het ten zuiden van de Alpenhoofdkam sneeuwen, de sneeuwval breidt zicht geleidelijk verder naar het noordoosten uit en zal in de loop van vrijdag ook de gehele noordkant van de Alpen van sneeuw voorzien. In de loop van zaterdag trekt met verplaatsing van het laag naar Polen de neerslag verder naar het noorden en zal rond zaterdagmiddag de oostgrens van Nederland bereiken. In het oosten van Oostenrijk , Duitsland en Polen zal het regenen bij temperaturen die duidelijk boven het vriespunt uit gaan komen.

Neerslag kaart GFS voor as. vriidagIn de Alpen gaat op uitgebreide schaal 20 tot 30 cm sneeuw vallen, in de centrale Alpen 30 tot 50 cm, in de Südstau en later ook in de Nordstau van de Alpenhoofdkam 50 tot 100 cm en lokaal ook nog meer. Zoals het er nu naar uitziet zal het zwaartepunt van de neerslag ( sneeuw / regen ) over de oostelijk Alpen komen te liggen, hoe meer naar het westen hoe minder neerslag ( sneeuw ) .


Neerslag Alpen voor de komende 5 dagen


Onzekerheden Vb-Laag


De ontwikkelingen van Vb-lage druk gebieden ( en so wie so de cyclogenese boven de Middellandse Zee ) is wel haast een van de meest complexe onderdelen in het weermodellen land.

Ik wil daarom nogmaals benadrukken dat in de komende 2 a 3 dagen bovenstaand scenario meermaals herzien kan ( zal ) gaan worden. Kleine verandering in koers van het bovengenoemde laag kunnen grote gevolgen hebben voor de lokale uitwerkingen.

Hoe dan ook, de komende weer situatie heeft heel wat potentiaal en we zullen het hier bij SnowRepublic verder in de gaten gaan houden..............


Winter open-end

Kijken we dan ook nog even snel verder naar de lange termijn verwachting dan zien we dat de winter in Europa de komende 10 tot 15 dagen gewoon aanhoudt.


GFS Ensembles T850 hPA Alpen ( Wallis )En ook nog even een blik op de ECMWF ensembles ( 2 meter temperatuur ) voor Nederland ( Leeuwarden ). Alleen de warmste EPS leden komen met moeite boven nul uit
Meer weer op mijn - > Website

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: