Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 4 januari 2010

Zware sneeuwval vanuit het zuiden einde van de week

Termen maandagochtend 11h00,

De winter heeft Europa stevig in zijn greep en een einde van de koudegolf is ook vandaag uit de diverse weerkaarten ( modellen ) niet op te maken.
Ook een stabiel winter hoog is ver te zoeken en depressies blijven de dienst uitmaken.
Minder zeker is hoeveel sneeuw er waar gaat vallen.

We gaan eens kijken naar de drukverdeling en de gevolgen voor het weer in Europa voor de komende week.

Hoge druk handhaaft zich boven Scandinaviƫ en in de omgeving van Groenland en IJsland ( blokkade ). Depressies worden gedwongen om bij ons een zeer zuidelijke route te volgen en duiken het Middellandse Zee gebied in. ( zuidelijk verlopen frontale zone, het gebied waar de meeste weer activiteit zich afspeelt ). Europa ligt daarbij steeds aan de koude kant.
Kleinere storingen geven periodiek wat (lichte) sneeuw.

Afwijking in het T850 hPa niveau voor 12 januari, nog steeds zien we de koude boven Europa liggen, ook de hier opvolgende week verandert er niet veel in dit patroon behalve dat de scherpe kantjes van de vorst er geleidelijk wat af gaan.




GFS ensembles T850 Hpa voor de Alpen ( in dit geval Oberwallis )




Zware sneeuwval het einde van de week ?

Interessant ( en onzeker ) met betrekking tot sneeuwval wordt het vanaf donderdag.
In de nacht van woensdag op donderdag zien we in de Straat van Gibraltar ( Malaga ) een volgend lagedruk opduiken welke vervolgens via de westelijke Middellandse Zee naar Italiƫ trekt en daar vrijdag middag met kern boven de Golf van Genua wordt berekend. Dit laag zou dan volgens de laatste berekeningen via een zogenaamde Vb-koers ten oosten van de Alpen naar het noordoosten verder trekken.

Het laag heeft op zijn reis over het nog relatief warme water van de Middellandse Zee veel vocht kunnen opnemen en zodra deze warme vochtige lucht over de aanwezige koude lucht welke boven het Europese continent en ook de Alpen gaat opglijden (zgn. "tegenstroom effect" of zo mooi in het duits "Gegenstromlage" ) krijgen met een weer situatie te maken welke garant staat voor enorme neerslaghoeveelheden die als sneeuw zullen gaan vallen.


In eerste instantie zal het in noord Italie en de zuidelijk Alpen gaan sneeuwen, met het verder verplaatsen van het laag trekt de neerslag over de Alpen en zijn Oostenrijk en het zuidoosten van Duitsland aan de beurt. Zaterdag kan de sneeuw zich dan verder uitbreiden tot over het midden en (noord)westen van Duitsland en Polen. Ook in de Alpen kan het dan nog steeds aanhouden sneeuwen, zei het minder intensief.

Mocht dit scenario bewaarheid worden dan gaat dit zeker problemen opleveren en zal het openbare leven in de boven genoemde gebieden zeer veel hinder gaan ondervinden van de enorme sneeuw hoeveelheden die zullen gaan vallen.


Onzekerheden


Uit de praktijk is echter bekend dat de weer modellen steeds weer grote problemen hebben met depressies boven de Middellandse Zee en al helemaal met het berekenen van de exakte koers van het boven beschreven Vb-laag. En juist de preciese koers van dit laag zal gaan bepalen hoeveel sneeuw er waar gaat vallen.



GFS bodemkaart, Vb-laag met kern bij Genua, de definitieve koers zal bepalend gaan worden voor het weer ( sneeuw ) in grote delen van Europa.



GFS neerslag kaart voor idem vrijdag, opkomende zware sneeuwval vanuit het zuiden


We zullen deze ontwikkelingen de komende dagen hier bij Snowrepublic dan ook nauwlettend in de gaten gaan houden.

Winters Nederland.


Ook Nederland bibbert verder onder het winter geweld en de vraag is natuurlijk komt er een nieuwe Elfstedentocht ? Deze vraag zal voorlopig nog onbeantwoord blijven.
Probleem is niet zozeer de temperatuur als wel de steeds weer vallende sneeuw en al aanwezige sneeuw op het ijs. Deze sneeuw ligt als een "warme deken" over het ijs en verhindert verdere stevige ijs aangroei. Op de meeste (open) wateren is het ijs derhalve ook nog steeds zeer onbetrouwbaar. ( zie ook bericht KNSB )



Satelliet opname ( modis ) Nederland. Mooi is te zien dat grote delen ( noorden , Zeeland ) sneeuw bedekt zijn. Enkel over het westen en midden bevindt zich nog een groene strook waar geen of slechts weinig sneeuw ligt.




Foto schaatssporen en (grond)mist

Gisteren midden op de dag hingen er grondmistbanken rondom Heerenveen. Door de sterke uitstraling en grote reflectie op de verse sneeuw koelde vochtige lucht, bij weinig wind, sterk af boven de koude sneeuw. Normaliter onstaat grondmist alleen na zonsondergang of 's ochtends vroeg.


Grote contrasten


Opmerkelijk ook het schrille contrast met bijvoorbeeld het noorden van Tirol, de onderstaande foto van Innsbruck en omgeving maakt duidelijk dat ze hier met smart op sneeuw zitten te wachten.
Tegen het einde van de week zou deze wens in vervulling kunnen gaan wanneer het vanuit het zuiden stevig gaat sneeuwen. De Oostenrijkse weerdienst ZAMG heeft vanaf midden van de week al de eerste "Unwetter Warnungen" mbt de sneeuwval uitgegeven.


Veel beter ziet het eruit in bv. de franse Alpen.

Er ligt hier voldoende sneeuw en ook de afgelopen nacht zijn er weer 10 tot 30 cm bijgevallen.


Webcam Courchevel (1850m)




Tot zover


Meer weer op mijn - > Website

Ciao voor nu


Johann

Geen opmerkingen: