Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 22 januari 2010

Veel zon, zondag wat sneeuw

Termen vrijdagochtend, 11h00

Onder een heldere hemel kon het vannacht weer flink afkoelen. In heb bekende "Kälteloch" Glattalp (1858m) kon het boven de sneeuw en met weinig wind afkoelen tot -26. °C.


Satellietfoto Alpen, veel zon, mooi ook is de aanwezige mist boven de Povlakt en ten noorden van de Alpen te zien. (grijs)
Vandaag en ook zaterdag is het in de bergen een prachtige dag met volop zon, enkel Oostenrijk heeft met name vandaag nog te kampen met bewolking. De lager gelegen gebieden in het Alpen voorland als ook de dalen kunnen last hebben van hardnekkige mist (Hochnebel).


Webcam Bürchen ( Oberwallis)
Zondag nadert er vanuit het westen een storing, de bewolking neemt toe en later op de dag gaat het (licht) sneeuwen. Aanvankelijk is in de lagere gelegen gebieden van Zwitserland en Frankrijk ook regen mogelijk. In de nacht van maandag breidt de sneeuwval zich van het westen verder naar het oosten toe uit. Oostenrijk houdt het waarschijnlijk droog. De temperatuur zakt een stuk en de sneeuwval grens daalt van het noordwesten uit tot in de dalen en lager gelegen gebieden.

Neerslag Alpen komende 4 dagenOp dinsdag en woensdag houden we waarschijnlijk licht wisselvallig weer. Afgezien van enkele opklaringen is het deels bewolkt en hier en daar kan wat sneeuw(bui) vallen. Met een oost tot noordoosten wind wordt het nog iets kouder en komen de temperaturen ook overdag niet of nauwelijks meer boven het vriespunt uit. Vanaf het midden van volgende week lijkt de atmosfeer (tijdelijk) wat tot rust te komen. Het is dan meest droog en de zon laat zich weer meer zien.

Vanaf donderdag volgende week zien we dat het centrum van hoge druk zich geleidelijk naar de Atlantische Oceaan en Rusland terugtrekt. Gelijktijdig daalt de luchtdruk boven Scandinavië.
Met een in kracht toenemende noordwest tot noordelijk hoogte stroming wordt (tijdelijk) minder koude maar ook vochtige polaire lucht naar west en centraal Europa getransporteerd. De neerslagkansen ( sneeuw) in de Alpen nemen sterk toe.

ECMWF bodemdruk kaart voor volgende week zaterdagHoe het een en ander in detail gaat verlopen is nog niet zeker, daarover later meer.


Meer weer op mijn -> Website

Ciao Johann

Geen opmerkingen: