zaterdag 23 januari 2010

Morgen toenemende bewolking gevolgd door sneeuwval

Termen zaterdagavond 20h00

Vandaag zoals verwacht opnieuw "Kaiserwetter" in grote delen van de Alpen. De temperaturen konden in vergelijk met gisteren nog een paar graden winst boeken. In de loop van de middag trok vanuit het westen wat hoge sluierbewolking over. Deze bewolking is de voorbode van een storing welke morgenmiddag de Alpen bereikt en vanaf zondagavond wat lichte sneeuw zal opleveren.

Weerkaart Europa morgenmiddag
Grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht en tot dinsdag zal er tot zo'n 10 cm sneeuw bijkomen. Beneden de 400 a 500 meter kan het tijdelijk ook regenen. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam als mede in de inner-alpine gebieden blijft het meest droog
Ook maandag kan het vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam nog wat sneeuwen, in de loop van de middag wordt het vanuit het westen geleidelijk overal droog. De temperaturen gaan in alle hoogtes duidelijk terug.

Neerslag Alpen voor de komende 4 dagen, de meeste neerslag daarvan valt in de komende 48 uur.Waarschijnlijk blijft het onder toenemende hogedruk invloed dinsdag en woensdag droog. De temperaturen doen nog een stapje terug. De kans op hardnekkige Hochnebel weer toe.

Toenemend onbestendig

Vanaf donderdag gaat de atmosfeer uit een ander vaatje tappen. Ook vandaag simuleren de globale weermodellen in grote lijnen een scenario zoals ik dat in mijn vorige twee weerpraatjes al heb aangekondigd (zie oa. ook verhaal over de Nordwest Rutsche). Het zwaartepunt van hoge druk trekt zich teug naar de Atlantische Oceaan en het noordwesten van Rusland. Boven Scandinaviƫ zien we gelijktijdig luchtdruk dalingen en er ontwikkelt zich een actieve depressie. Tussen beide druksystemen krijgen we in het verdere verloop te maken met een in kracht toenemende noordwest tot tot noordelijke hoogte stroming. (kaart)

ECMWF bodemdruk kaart voor vrijdag de 29 januariEen eerste storing met neerslag (sneeuw) zal de Alpen in de loop van donderdagochtend bereiken. Een volgende storing volgt vrijdagavond. Met name in de (Nord)stau van de Alpen kan het aanhoudend en intensief gaan sneeuwen. Zoals het er nu naar uitziet zullen vooral de noordelijke Oostenrijkse Alpen eindelijk ook een flinke lading sneeuw gaan krijgen.
Een einde van het winterse weer met periodieke sneeuwval in de Alpen is ook op de langere termijn niet in zicht.

GFS ensembles T850 hPA ( temperatuur op circa 1400 meter) voor de centrale Alpen
Meer weer op mijn -> Website

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: