vrijdag 5 februari 2010

Eerst nog föhnig , later overal regen en sneeuw

Termen vrijdagochtend 11h00


Vannacht bereikte de zuid föhn zijn hoogtepunt met in de dalen lokale windsnelheden tussen 90 en 110 km/u. Daarbij bleeft het ook erg zacht met in bv het Zwitserse Chur (Graubünden) en St Maurice (Wallis) minima van 11 tot 12 °C. Na middernacht bereikte de eerste neerslag ook de Zwitserse Alpen. De Föhn zal vooral in Wallis en het oosten van Zwitserland (Graubünden) nog tot in de middag anhouden en daar blijft het grotendeels droog. Elders regent en sneeuwt het Met het opkomen van het koufront wordt de Föhn uit Zwitserland verdreven en versterkt zich de neerslag zich van het westen en zuiden uit verder.

Weerkaart vanmiddag 12h00
Temperatuur curve in Visp (Oberwallis), mooi is de invloed van de föhn (winddraaing naar west) te zien op de temperatuur.

Actuele Radar Zwitserland met de zgn. "Föhnlücken" in Wallis en Graubünden. Hier heerst nog de föhn en is het (nog) droog.De sneeuwval grens ligt ten zuiden van de Alpenhoofdkam rond de 300 meter, en zal hier in de loop van de dag stijgen tot 700 meter. Elders ligt de sneeuwval grens nog rond de 1100 meter en zal doordat er koelere lucht instroomt dalen naar circa 700 meter.


Sneeuwval in Meribel (1450m Fr.)
In de loop van de namiddag en avond trek de storing met neerslag verder na het oosten en we zien een herhaling van het "bovenstaande" maar dan voor Oostenrijk. Gelijktijdig nadert vanuit het westen een zwakke storing de westelijke Alpen en zou naast wat meer bewolking ook nog wat sneeuw kunnen geven. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam blijft het door een noordelijke wind en met noord föhn droog.

Neerslag Alpen komende 3 dagenZondag en ook maandag liggen de Alpen in een gebied met zwakke druk gradienten, het is rustig , de zon laat zich steeds meer zien en met een noordelijke tot noordoostelijke hoogtestroming wordt nog iets koudere lucht aangevoerd.

Dinsdagavond nadert er vanuit het noorden een "koude put" . Woensdag zien we de koude put met temperaturen van rond de -35 °C op 5 kilometer hoogte van het noorden over de Alpen langzaam naar het zuiden bewegen. Hierdoor neemt op woensdag(nacht) van het noorden uit de bewolking weer toe en kan er van woensdag tot en met donderdag in het gehele Alpen gebied wat licht sneeuw gaan vallen. Vooral op donderdag kan het in de noordelijke Oostenrijkse en Duitse Alpen ook sterkeren aanhoudend sneeuwen.

GFS kaart 500 hPa woensdag, koudeput nadert vanuit het noorden de AlpenGFS voor woensdag, een gebied met - 36 °C op 5000 meter hoogte ( T500 hPa) nadert de Alpen, met name op de hogere pistes zal het bitter koud zijn


Het hoogte laag trekt vanaf donderdag verder naar het oosten weg en vanuit het noorden neemt de invloed van een hogedrukgebied met centrum boven Scandinavië en in het het zee gebied van IJsland verder toe. Het blijft koud met ook overdag temperaturen die niet boven het vriespunt uitkomen.

GFS Ensembles T850 hPA ( temperaturen op circa 1400 meter hoogte) Alpen (prikpunt Wallis)Actueel in Oberwallis met föhn droog, de temperatuur is 4.7 °C


Meer weer op mijn -> Weersite


Ciao Johann

Geen opmerkingen: