Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 6 februari 2010

Winter gaat opnieuw toeslaan

Termen zaterdagmiddag 12h00,

Gisteren werd maar weer eens duidelijk hoe moeilijk het soms ook is om op de korte termijn een goede prognose te maken. Alle 3 de Zwitserse Meteodiensten presteerden gisteren ronduit slecht.

Föhn als spelbreker
Naar verwachting zou de föhn in de loop van de ochtend op nadering van een front samen vallen en er overal neerslag gaan vallen. De neerslag kwam welliswaar maar trok vnl. ten noorden van de Alpen naar het oosten. Zo viel er gisteren in grote delen ten noorden van de Alpenhoofdkam sneeuw en in de lager gelegen gebieden ook regen. In Wallis, in noord en midden Bünden als ook Tessin bleef het meest droog. Tegelijkertijd hadden Wallis en ook Graubünden vrijwel de gehele dag te maken met föhn waardoor er nauwelijks neerslag kon vallen.

Föhn gat Wallis gistermiddag


Tevens werd het met ondersteuning van de Föhn erg zacht. Ik zelf kon gisteren de gehele dag tot föhn-einde een temperatuur registreren van 5 °C. Elders in de voor föhn gevoelige dalen werd het tot 11 °C warm. Gevolg hiervan was wederom dat met het overtrekken van het koufront het in Wallis tot circa 800 meter gewoon regende en er slechts boven de 900 meter sneeuw viel. De hoeveelheden haalden echter bij lange na niet hetgeen wat door de weer diensten werd berekend. Zo viel er in (Ober)wallis nauwelijks enige neerslag. Fiesch melde bijvoorbeeld slechts 4 cm en bij mij in de tuin lag gisteravond 2 cm bovenop de oude laag van 17 cm. Zoals gezegd viel de meeste neerslag ten noorden van de Alpenhoofdkam, hier werd boven de 1000 meter tussen de 10 en 25 cm Neuschnee geregistreerd.


Sneeuwval Zwitserland afgelopen 24 uur


Vandaag heeft Oostenrijk nog met de storing en neerslag te kampen, lokaal kan er ook hier tussen de 10 en 25 cm vallen. Tegelijkertijd zorgt een zwakke stroming voor wat sneeuwval in de franse Alpen en later op de dag ook in de westelijke Zwitserse Alpen.

Sneeuwval Alpen komende 4 dagen


Zondag en maandag beloven aller aardigste dagen te worden. Het blijft droog en ook de zon is steeds meer van de partij. De temperatuur verandert eerst nog niet veel. Overdag iets boven nul en s' nachts lichte tot matige vorst.

Webcam Crans MontanaKoude put en Balkan depressie


Vanaf het midden van de week gaat het roet opnieuw om en komen we onder invloed van een nieuwe portie hoog reikende koude arctische lucht die vanaf het noorden naar de Alpen opstoomt. Dit zgn. "koude putje" (zie weerpraatje gisteren) is gekoppeld aan een hoogte laag welke woensdag met centrum boven Italië wordt verwacht en richting de Balkan trekt. Met het naderen van de koude put gaan de temperaturen opnieuw gevoelig naar beneden. Overdag komt het kwik niet meer boven het vriespunt uit en s' nachts vriest het meest matig tot streng. Doordat er ook vochtigere lucht wordt aangevoerd neemt de kans op bewolking toe en kan er hier en daar kan er overal in het Alpengebied wat sneeuw(buien) vallen.

Interessant is dan de ontwikkeling vanaf donderdag. Het Amerikaanse model GFS laat het hoogte laag boven de Balkan naar Polen opstomen (Vb koers). Een uitgebreid neerslaggebied zal zich vervolgens van het oosten uit retrograd naar het westen verplaatsen. Met name in Oostenrijk zou het donderdag de gehele dag gaan sneeuwen. Zoals het er nu naar uitziet zal de meeste sneeuw ten noorden van de Alpen en vooral in Duitsland gaan vallen. Mocht het hoogte laag een iets zuidelijkere op westelijker koers gaan volgen dan is ook in Zwitserland sneeuw van betekenis mogelijk.


GFS bodemdruk kaart voor donderdag, Balkande pressie op weg richting Polen, koude put boven de AlpenSamenvattend gaan we vanaf woensdag volgende week opnieuw een winterse periode tegemoet. Of, en hoeveel sneeuw er gaat vallen zal af gaan hangen van het geen de koude put en het hoogte laag boven de Balkan gaan doen.

Tot zover

Meer weer op mijn -> Website

Ciao Johann

Geen opmerkingen: