zondag 7 februari 2010

Rustig winterweer, vanaf dinsdag kans op sneeuw

Termen zondagmiddag 13h00

Vandaag is het in de Alpen meest rustig weer, ten noorden van de Alpenhoofdkam kan met name in Zwitserland wat lichte sneeuw vallen. Verder is het meest bewolkt. Enkel in de zuidelijke inner-Alpine gebieden als ook ten zuiden van de Alpenhoofdkam kan het met een wind uit noordelijke richtingen flink opklaren. Morgen is er overal in de bergen plaats voor meer zon. De temperaturen veranderen voor eerst nog niet veel. Overdag kan het kwik oplopen tot iets boven nul, s' nachts vriest het meest licht tot matig. Op 2000 meter ligt het kwik rond de - 6 °C en op 3000 meter rond de - 10 °C.


Satellietfoto Alpen, bewolking noorden, zon zuidenMooie opklaring ten zuiden van het ALpenmassief , Webcam Moena, Val di Fassa (It)


Meer bewolking ten noorden van het Alpenmassief in Oostenrijk , webcam Zillertal, GerlosplatteDinsdag ligt er boven de westelijke Middelandse Zee een depressie welke naar het oosten trekt en zich vanaf het midden van de volgende week ook in noordelijke richting over de Balkan naar Polen gaat uitbreiden. Tegelijkertijd nadert er vanuit zuid Scandinaviƫ een hoogte laag (koude put) gevuld met zeer koude arctische lucht. Deze 2 systemen zullen het weer in grote delen van centraal Europa als mede de Alpen vanaf woensdag gaan bepalen. (kaart)

GFS bodemdruk kaart voor as donderdag
Vanaf dinsdag wordt de invloed van de depressie boven de westelijke Middellandse Zee al merkbaar. In de franse en Zwitserse Alpen gaat de bewolking toenemen en later kan er wat lichte sneeuw gaan vallen, in de lager gelegen gebieden, zo rond de 500 meter kan er ook wat regen vallen. Met het doorschuiven van het laag naar Italie en de zuidelijke Balkan en het naderen van de koude put vanuit het noorden neemt de bewolking vanaf woensdag ook in de overige Alpen verder toe. Met een naar noordoost draaiende hoogte stroming wordt gevoelig koudere en ook vochtigere lucht aangevoerd. De temperaturen zakken in alle hoogtes markant en in het gehele Alpengebied kan het af en toe sneeuwen. De meeste sneeuw verwacht ik in Oostenrijk en dan met name de oostelijke gebieden.


ECMWF (EC00) neerslag (3/H) voor woensdag 18h00


ECMWF (EC00) neerslag (3/H) voor donderdagnacht


Omdat het laag een wat zuidelijkere route volgt dan gisteren nog berekend zal ook de invloed op het weer in de Alpen minder groot zijn en zijn ook de ook de neerslaghoeveelheden duidelijk terug gerekend. Op grote schaal moet vanaf woensdag tot vrijdag met 1 tot 10 cm sneeuw worden gerekend. In de gebieden ten noorden van de centrale Alpenhoofdkam moet met 10 tot 20 cm rekening worden gehouden en lokaal ook nog meer.


Neerslag Alpen komende 4 dagen
Vanaf vrijdag komen de Alpen geleidelijk onder invloed van zwakke hogedruk invloed. Het wordt vanuit het westen overal droog en de zon komt steeds meer te voorschijn. Vooral de zaterdag gen zondag zouden in het gehele Alpen gebied heel mooi weer kunnen gaan opleveren . Wel blijft het koud maar met de zon zal het op de pistes prima vertoeven zijn.

Op de langere termijn wordt het welliswaar wat minder koud allemaal, de winter in de Alpen gaat echter ook dan gewoon verder.

GFS ensembles 850 hPa ( temperatuur op circa 1400 meter hoogte) voor de centrale AlpenWerpen we ook nog even een blik op de pas uitgegeven maand voorspellingen van het NWS/NCEP (het NWS/NCEP lag tot dusver met hun prognoses voor de winter maanden heel goed) dan zien we dat het te koude weer in februari en maart in grote delen van Europa zal aanhouden. Ook het begin van het voorjaar zal volgens dit model te koud blijven.


NWS/NCEP afwijking 2 meter temperatuur Europa Februari-April


Mee weer op mijn -> Website


Ciao Johann

Geen opmerkingen: