Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 19 februari 2010

Natte vrijdag, in het oosten eerst nog föhn

Termen vrijdagochtend 11h00,

Vandaag hebben we in de Alpen, en met name de westelijke en zuidelijke Alpen, te maken met nat weer. Oorzaak voor het slechte weer is een depressie met kern boven de Golf van Genua welke vandaag via noord Italie naar het oosten trekt. Tevens nadert vanaf de westelijke Alpen een koufront welke vandaag van west naar oost over de Alpen trekt.

Isobaren en fronten weerkaart geldig voor vanmiddag 12h00ter vergelijk de GFS neerslagkaartVooral in de westelijke Alpen is het nat en boven de 1000 valt sneeuw. Ten zuiden van de Alpen stuwen zich de vochtige luchtmassa's en sinds vannacht valt er deels intensive neerslag.
De gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam hebben vandaag aanvankelijk nog met föhn te maken en is het (nog) droog. Op nadering van het koufront komt de föhn tot liggen en volgt de neerslag. In de "warmere" föhn gebieden valt daarbij aanvankelijk regen tot 1200 a 1400 meter. Geleidelijk stroomt er van het westen uit koudere lucht over de Alpen uit en zakt de sneeuwval grens weer tot in de dalen. De neerslag intensiteit neemt van het westen op nadering van een tussen hoog in de namiddag van het westen uit gelijktijdig weer af.


Radar Zwitserland eo. , intensive neerslag vooral in de Südstau van de AlpenSneeuwval in Meribel (1450m, F)


en in Ossana, Trento (1003m, It.)Duidelijk nog betere condities in Schöneben / Reschenpas (2200m, O)Zaterdag is het onder invloed van het tussen hoog droog en vooral naar het westen toe zonnig. Ten noorden van de Alpenhoofdkam kan een enkel sneeuwbui vallen. De oostelijke Alpen houden nog geruime last van bewolking en vooral in de ochtend kan het er ook nog regenen en sneeuwen. Een opkomende noordföhn droogt de lucht ten zuiden van de Alpen snel af en hier wordt het zonnig.

Zondag vinden we het tussen hoog alweer ten oosten van de Alpen terug en draait de hoogtestroming opnieuw naar het zuiden. De temperaturen lopen weer op en opnieuw komt de zuid föhn opzetten die naar de maandag toe verder in kracht zal toenemen. Ten zuiden van de Alpen stuwen zich de vochtige luchtmassa's tegen het Alpenmassief en valt er regen en sneeuw.


Föhndiagram ZwitserlandOok begin volgende week blijft het onder invloed van een komen en gaan van storingen wisselvallig en vrij zacht. De sneeuwval grens pendelt tussen 1000 en 1500 meter.
Mogelijk dat een nieuw tussen hoog voor een (tijdelijke) weersverbetering kan zorgen vanaf dinsdagmiddag.
Ten slotte nog de neerslag kaart voor de komende 4 dagenActueel in hier Termen lichte regen en föhnig. De temperatuur is 4.1 °C

Om 14h00 nog steeds föhn in Oberwallis, het is droog met een temperatuur van + 7.2 °C. Het koufront sleept nog steeds over het westen van de zwitserse Alpen en trekt langzaam vanmiddag verder naar het oosten.


Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: