donderdag 18 februari 2010

Vrijdag onbestendig, weekend weersverbetering

Termen donderdagochtend 11h00,

Gisteren was het met name in de westelijke Alpen en ten zuiden van de Alpenhoofdkam nat. Noordelijk van de Alpenhoofdkam bleef het meest droog. Dat we met een deels sterke zuidföhn te maken hadden was goed aan de temperaturen te zien. Zo liep oa. in Wallis (CH) de temperatuur op tot boven de 15 °C. In de middel lagen van de bergen en dalen heeft de sneeuw behoorlijk te lijden gehad van de föhn en de toch ook al sterke diffuse of directe zonnestaling en is er in 2 dagen tijd zo'n 10 cm aan sneeuw hoogte verdwenen. vooral de zuidhellingen zijn voor een groot gedeelte als sneeuwvrij of nog maar deels met sneeuw bedekt. Boven de circa 1200 meter is van het smelten van de sneeuw nog maar weinig te merken en op de pistes boven de 1600 zijn de condities (afgezien van een enkele zonnige zuidhang) prima.

Webcam ski gebied Rosswald (Walis, 1800-2200 meter/CH)Vandaag liggen de Alpen onder zwakke hogedruk invloed. Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt vrij zachte lucht aangevoerd en met lichte föhn kan het kwik opnieuw oplopen tot lokaal 8 a 10 graden. Van het westen uit klaart het in de loop van de dag overal op. De oostelijek Alpen zijn wat later aan de beurt met de opklaringen en houden eerst nog last van veel bewolking, lokaal kan er nog wat neerslag vallen. Helaas is de weersverbetering echter maar van korte duur.

Satellietfoto Alpen vanmorgenReeds in de nacht van donderdag op vrijdag nadert vanuit het westen een koufront. Tegelijkertijd ontwikkelt zich boven de Golf van tot Genua een aparte depressie welke ten zuiden van de Alpen nar het oosten trekt. Op nadering van het koufront komt de föhn van west naar oost tot liggen en volgt er neerslag. Deze neerslag zal zich vrijdag over het gehele Alpengebied uitbreiden. Aanvankelijk kunnen de temperaturen de föhngebieden in de osotelijke Alpen morgen nog tot 8 °C oplopen.


GFS neerslag vrijdagavond
Met instromen van koudere lucht achter het koufront daalt de sneeuwvalgrens vrijdagavond en nacht weer tot in de dalen. Gelijktijdig neemt de neerslagintensiteit af en in de loop van zaterdag wordt het onder invloed van een naderend tussenhoogvan het westen uit overal weer droog. Vooral de westelijk Alpen kunnen in de loop van zaterdag zonnig weer verwachten, de oostelijke gebieden houden zaterdag eerst nog last van bewolking. Met een verse laag sneeuw, lokaal kan er tussen de 30 en 50 cm sneeuw gaan vallen, en niet al te hoge temperaturen al met al prima wintersportweer het komend weekend. Er dus maar even flink van gaan genieten en mooie plaatjes voor het thuisfront maken want de ontwikkelingen gaan snel. (wel even goed de lokale lawineberichten in de gaten houden)


Neerslag Alpen berekend tot maandagochtend 08h00Het tussenhoog wat voor de weersverbetering verantwoordelijk is trekt eveneens snel naar het oosten weg en al in de nacht van zondag op maandag draait de stroming opnieuw naar het zuiden. Opnieuw stuwt vochtige lucht tegen de Alpen en gaat er vooral ten zuiden van de Alpenhoofdkam enige neerslag vallen. De noordkant van de Alpen krijgt opnieuw te maken met zuidföhn. De temperaturen gaan overal weer wat omhoog. Een volgend koufront staat voor maandagavond en nacht op het programma. Opnieuw wordt het in het gehele Alpengebied onbestendig. Boven de 800 a 1000 meter valt sneeuw, daarbeneden regent het.
In de loop van dinsdag volgt een nieuw tussen hoog en zorgt opnieuw voor een weersverbetering voor de dinsdag en woensdag.

De komende dagen krijgen we dus te maken met sterk wisselende temperatuur en neerslag condities. Tussen de storingen door is het onder invloed van de overtrekkende tussenhoogs. echter prima wintersportweer. Ook op de langere termijn lijkt in het sterk wisselvallige weer vooralsnog geen verandering te komen.

GFS T850 hPA ensembles centrale Alpen ( temperatuur op 1400 meter hoogte)


Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: