woensdag 17 februari 2010

Föhnig, vrijdag sneeuw

Termen woensdagochtend 11h00,

Depressie "Ruby" ligt vandaag met een kerndruk van 988 hPa iets ten zuidwesten van Ierland. Met een naar zuidwestelijke gedraaide hoogtestroming is sinds gisteren de toestroom van koude vrieslucht afgesneden. Met de zuid(westelijke) stroming werd toenemend markant zachtere lucht aangevoerd. Tevens kwam van het westen uit de zuidföhn opzetten.

Weerkaart met isobaren en fronten voor vanmiddag 12h00


Satelliet foto Alpen vanmorgenGisteren werden er in de föhndalen in Zwiterland al temperaturen van 9 °C bereikt. Ook elders werd het duidelijk minder koud. De minima van - 20 tot -30 °C die de laatste tijd keer op keer werden gemeten werden bij lange na niet meer gehaald. In Glattalp waar het regelmatig tot meer dan - 30 °C vroor kwam het vannacht maar met moeite tot matige vorst (-7 °C). Strenge vorst werd enkel nog op grote hoogte gemeten. Zo was het vannacht in Zwitserland het koudst op het weerststation van de Savoya Hütte en het Kleine Matterhorn (-15°C). In de Franse en westelijke Zwitserse Alpen viel sinds gisteren enige neerslag, in de lager gelegen gebieden was dit regen en -of natte sneeuw. Ten noorden van de Alpen en meer naar het oosten bleef het droog.


Ook vandaag blijft het ten noorden van de Alpenhoofdkam föhnig, in het westen en vooral het zuiden is het nat. Boven de 700 valt wat sneeuw. Morgen donderdag is het tijdelijk wat beter, de neerslag trekt zich wat naar het zuiden terug en op de meeste plaatsen blijft het droog.
Het is zacht met temperaturen die oplopen tot 5 a 8 °C , met föhn ondersteuning kan het nog kwik hier en daar boven de 10 °C uitkomen.


Föhndiagram Zwitserland, tot en met vrijdagochtend blijft het (licht) föhnig

Vrijdag nadert er in de loop van de dag vanuit het westen een storing. Naar het oosten toe is het aanvankelijk nog föning. In het zuiden en westen wordt het toenemend nat. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1200 a 1000 meter. Op nadering van het koufront komt de föhn van het westen uit geleidelijk tot liggen.


GFS voor vrijdagmiddag met depressie boven de Golf van Genua
De neerslag breidt zich vervolgens verder naar het noorden en oosten uit en tegen de avond neemt de intensiteit van de neerslag vooral in het zuiden en westen verder toe. In de nacht op zaterdag zakt met het instromen van weer wat koudere lucht de sneeuwvalgrens tot 500 a 700 meter. Van het westen uit neemt de intensiteit van de neerslag weer af en wordt het droog. Tegelijkertijd steekt ten zuiden van de Alpenhoofdam de noord föhn op. Zondag is het licht wisselvallig. Afgezien van lokaal wat regen of sneeuw laat ook de zon zich regelmatig zien. Maandag lijkt wederom nat te gaan verlopen met sneeuw boven de 800 a 1000 meter.

Vooral op vrijdag kan er in de bergen ten zuiden van de Alpenhoodkam, de centrale Alpen als ook aan de zuidwestelijke Alpenhoofdkam tot een halve meter sneeuw gaan vallen. Afhankelijk van de precieze koers van de Genua depressie (zie ook weerbericht 15 februari) is er lokaal ook nog meer mogelijk.

Neerslag Alpen komende 4 dagenOp de langere termijn zien we boven de de Atlantische Oceaan en Scandinavië verhoogde depressie activiteit. Randstoringen en afwisselend ruggen van hoge druk zullen het weer in de Alpen een wisselvallig karakter geven. Doordat de jetstream en de daarbij behorende frontale zone zich vanaf de 21 februari wat meer naar het noorden verplaatsen komen we geleidelijk ook weer in wat zachtere lucht. De sneeuwval grens pendelt meest tussen de 800 en 1200 meter.


GFS T850 ensembles voor de centrale Alpen (temperatuur op circa 1400 meter hoogte)Ten slotte nog een paar Alpen webcams van vanmorgen

Fönhige luchten boven de Zugspitze, Bayerische Alpen (2965m)Nog mooi blauw ( en koud) in het Gasteinertal, Salzburg (1080m)Chamonix (2396m) , bewolkt met een enkele (föhnige) opklaringIsola 2000 (2000m), duidelijk minder goede condities in de zuidelijk (franse) Alpen
Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite


Ciao Johann

Geen opmerkingen: