maandag 15 februari 2010

Geleidelijk minder koud, veel neerslag zuidelijke Alpen

Termen maandagavond 22h30,

Vandaag voor de derde keer op rij een prachtige dag in grote delen van de Alpen. Het was nog wel koud maar toch al wat minder venijnig als de voorgaande dagen.
Vanuit het zuiden kwam in de loop van de dag wat meer hoge bewolking opzetten en tevens zag je mooi over de zuidelijke Alpen typische föhnwolken(muur) tegen het Alpenmassief gestuwd worden. De wolken zijn de voorbode van een weersverandering welke op dit moment in volle gang is.

De depressie met de naam Ruby ligt inmiddels boven het noorden van Schotland en zal nog iets verder naar het zuiden opstomen. Zoals ik gisteren ook al schreef zal Ruby quasi stationair boven Engeland blijven liggen.


Satellietfoto (Met9) , mooi is Ruby te herkennen aan zijn krul ten noorden van Schotland

ter vergelijk de GFS 500 hPA kaart
Rondom de met koude lucht gevulde depressie ontwikkelen zich diverse randstoringen die de komende dagen het Europese weer als ook het weer in de Alpen zullen gaan bepalen. De temperaturen gaan stijgen en vanuit het zuiden en zuidwesten wordt het toenemend onbestendig. De noordkant van de Alpen krijgt te maken meteen een kracht toenemende zuid föhn


Föhndiagram Zwitserland
In eerste instantie zal er met name in de Südstau van de Alpen neerslag gaan vallen. Aanvankelijk sneeuwt het daarbij nog tot in de dalen. Gaandeweg stijgt de sneeuwvalgrens tot circa 800 a 1000 meter. Ten noorden van de Alpenhoofdkam is het met föhn meest droog. In de westelijke Alpen kan er in de loop van woensdag neerslag gaan vallen. De sneeuwvalgrens stijgt daarbij snel tot circa 1500 meter hoogte. Donderdag volgt een tijdelijk verbetering.

Interessant wordt de ontwikkeling vanaf vrijdag.
Boven de Golf van Lion zien we vrijdag een depressie ontstaan (cyclognese). Deze depressie trekt vervolgens ten westen van Genua naar het noordoosten. Vrijdag rond de middag ligt het laag met kern boven het oosten van Zwitserland en trekt vervolgens verder naar het noordoosten. Reeds rond zaterdagnacht ligt het met kern boven het westen van Polen.
Gelijktijdig zien we vrijdagavond nieuwe cyclogenese boven de Golf van Genua. Dit laag trekt vervolgens via noord Italië naar het oosten weg.

GFS 500 hPa voor as. vrijdag met cyclogenes boven de Golf van LionGFS 500 hPa voor zaterdagnacht, het laag ligt inmiddels boven Polen (Vb koers) en boven de Golf van Genua zien we opnieuw cyclogenese
Naast de bekende Genua cyclogenese zullen de oplettende lezers meteen het karakter van het eerstgenoemde laag herkennen --> Vb (vijf-b) laag. En zodra we met een Vb situatie te maken gaan krijgen dan weten we het wel. Depressies die deze koers volgen staan garant voor veel neerslag in de zuidelijke en oostelijke Alpen en zijn onberekenbaar.

Zoals het er nu naar uitziet gaat er de komende dagen en dan met name op vrijdag erg veel neerslag vallen in de zuidelijke Alpen en het noorden van Italië. In eerste instantie zal het pas boven de 1200 a 1500 sneeuwen. Daar waar intensieve neerslag gaat vallen kan door neerslagafkoeling de sneeuwvalgrens ook beduidend lager liggen. Vanaf vrijdag stroomt er van het westen uit weer wat koudere lucht binnen en zakt de sneeuwval grens weer tot onder de 1000 meter. Lokaal gaat er tussen de 50 en 100 mm neerslag vallen. In de bergen zijn Neuschnee hoeveelheden van 100 t0t 150 cm zeer wel mogelijk.

Kortom, we gaan een heel interessante en ook spannende tijd tegemoet en hoe het in detail zal gaan verlopen met de sneeuw en de sneeuwvalgrens is nog vrij onzeker. Zeker is dat we deze ontwikkelingen hier bij SnowRepublic op de voet zullen gaan vervolgen.

Tot slot nog een mooie foto met blik op de "walliser vierduizenders" genomen vanmiddag tijdens een dagje skiën in het Aletschgebied (Riederalp, Bettmeralp en Kühboden)
Tot zover

Meer weer op mijn -> Website

Ciao Johann

Geen opmerkingen: