Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 14 februari 2010

Winter killer Ruby

Termen zondagmiddag 16h30,

Vandaag zien we op de weerkaarten oostelijk van IJsland een lage druk gebied dat door de Duitse weerdienst in Offenbach de naam "Ruby" heeft meegekregen. Deze depressie gevuld met koude arctische luchtmassa's komt van noordelijke breedten afzakken en wordt dinsdagmiddag met de kern boven Schotland verwacht. Ruby heeft het schijnbaar naar zijn zin boven Engeland want in de dagen daarna blijft het quasi stationair boven Engeland liggen. Tegelijkertijd zien we binnen de vortex van koude arctische lucht boven de Atlantische Oceaan diverse randstoringen ontstaan.Weerkaart voor vanmiddag, ten noorden van Engeland nadert depressie "Ruby"Hoe paradoxaal kan het gaan dat juist een winters hoogte laag het bastion van diepvrieskou boven Europa "in tempi" gaat opruimen. Belangrijkste rede voor de verzachting is de hoogte stroming welke begin volgende week omgaat van noordoost naar zuidwest tot zuid. Daarmee wordt de aanvoer van koude continentale vrieslucht afgesneden en komen grote delen van Europa meer en meer onder invloed van zachte en tevens vochtige maritieme luchtmassa's.

GFS 500 hPA, depressie Ruby heeft zich boven Engeland genesteld, met een naar zuid gedraaide hoogtestroming wordt belangrijk zachtere lucht over Europa aangevoerd.
GFS T850 hPA ( temperaturen op circa 1500 meter) voor vandaag met diepvries temperaturen


GFS T850 hPA voor woensdagavond, het koude reservoir heeft plaats gemaakt voor 10 tot 15 °C warmere lucht !


Met vooral in de Stau van de zuidelijke Alpen neerslag (sneeuw)
Doordat de stroming naar zuid gaat draaien stuwen zich de vochtige luchtmassa's tegen de zuidelijke Alpenboog en gaat er hier neerslag vallen. Aanvankelijk zal het hierbij ten zuiden van de Alpenhoofdkam tot in de dalen sneeuwen. Ten noorden van de Alpenhoofdkam steekt er een zuidelijke föhn op. Vooralsnog blijft het hier droog.
Aangezien er in eerste instantie vooral in de hoogte warmere lucht wordt aangevoerd wordt het in de bergen stukken zachter en met ondersteuning van de föhn kunnen in de föhn gevoelige gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam de temperaturen oplopen tot 6 a 8 °C.

Föhndiagram Zwitserland met vanaf dinsdag opkomende zuid föhnOok de rest van de week en het komend weekend liggen de Alpen in het grensgebiede tussen de koudere lucht ten noorden van ons en warmere lucht ten zuiden van ons. De diverse randstoringen zorgen voor onbestendig weer. Het wordt daarbij weer iets kouder. De sneeuwval grens pendelt meest tussen de 800 a 1200 meter.

In het verdere verloop zien we een scherpe grens tussen koudere luchtmassa's in het noorden en zachtere luchtmassa's in het zuiden over het midden van Engeland via Nederland, en noord Duitsland tot aan Polen verlopen (zie onderstaande kaart) . Let daarbij ook op het enorme "koude potentiaal" boven Scandinavië ! Mochten depressie erin slagen een wat meer zuidelijkere route te gaan volgen dan kan de koude lucht zonder slag of stoot worden aangetapt en krijgen we opnieuw te maken met kouder weer met sneeuw tot in de lager gelegen gebieden. Hoe het een en ander op de wat de langere termijn zal gaan evolueren is nog erg onzeker. Dat we de winter echter nu al moeten afschrijven lijkt mij erg voorbarig............


ECMWF 500 hPA voor dinsdag de 23 februari. Koude lucht ( ten noorden van de zwarte stippellijn) ligt op de loer.
Op de kortere termijn kunnen we ons echter gaan opmaken voor belangrijk zachter en later ook toenemend onbestendig weer.

Vandaag konden de vele wintersporters vooral hogerop in de bergen wederom genieten van een zonovergoten dag. De lager gelegen gebieden en dalen en dan met name aan de Alpennoordkant hadden wederom te kampen met hardnekkige laaghangende bewolking en Hochnebel.
Ook morgen belooft een prima wintersport te worden. Wel neemt de kans op wat meer (hoge) bewolking toe.

Webcam Bettmeralp (1800 m), Oberwallis /CH


Webcam skipiste Gornergrat met blik op de Matterhorn (Wallis / CH)By the way...
Vandaag precies 102 jaar geleden werd de eerste ski lift ter wereld in gebruik genomen. Dit gebeurde in Schollach in het Schwarzwald. De lift werd ontwikkeld door ene Robert Winterhalder en aangedreven werd het geheel door een watermolen.
Zo dat terzijde...

Meer weer op mijn -> Website

Ciao Johann
Geen opmerkingen: