zaterdag 13 februari 2010

Rustig winterweer, geleidelijke verzachting

Termen zaterdagavond 20h00

Na een koude nacht met lokaal op veel plaatsen strenge vorst was het vandaag in grote delen van de Alpen een zonovergoten dag. Het bleef wel koud met ook overdag vrijwel overal lichte tot matige vorst. De gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam als ook enkele Alpen dalen hadden vandaag wederom te maken met hardnekkige nevel (Hochnebel) en zonder zon was heter een stuk minder aangenaam vertoeven dan in de Alpen.


Satellietfoto Alpen vanmiddag. Onbewolkte Alpen, lage bewolking en nevel ten noorden van de Alpen


Sonne pur, Webcam Belalp (1900 meter) , Aletsch (Oberwallis)


Webcam Bürchen (1400 meter) OberwallisEchter vooral ten noorden van de Alpen ook Hochnebel

Webcam Amden, Ostschweiz (1320m)Reit im Winkl, Bayerische Alpen (1200m)Morgen en ook de eerste dagen van de volgende week houden we een soortgelijk weer. Het noorden van de Alpen en het Alpenvoorland houden last van lage bewolking en Hochnebel. In de Alpen en ten zuiden van de Alpenhoofdkam is het overwegend zonnig. Zondagnamiddag en avond neemt in de westelijke Alpen de bewolking tijdelijk toe en is lokaal wat lichte sneeuw mogelijk.


Verandering in de maak


Tegen het midden van de volgende week gaat er toch het een en ander veranderen.
Een depressie, op dit moment met kern iets ten oosten van IJsland, trekt naar het zuiden en wordt dinsdagmiddag met kern boven Ierland berekend. Tegelijkertijd trekt het Groenland hoog zijn uitloper over de oostelijke Atlantische Oceaan naar het westen en noorden terug.
Door deze ontwikkelingen draait de hoogte stroming in de loop van maandag naar zuidwest tot zuid en wordt vooral in de hoogte geleidelijk zachtere en toenemend ook vochtigere lucht naar west en centraal Europa getransporteerd. In de loop van dinsdagmiddag zien we de vochtige lucht meer en meer tegen de Alpen zuidkant stuwen (Südstau) en tegelijkertijd steekt er ten noorden van de Alpen hoofdkam een (lichte) föhn op. De temperaturen gaan vooral in de bergen eens stuk omhoog. Woensdag kan er met name in de westelijke Alpen als mede ook aan de Alpen zuidkant neerslag van betekenis gaan vallen. De sneeuwval grens ligt aan de Alpen noordkant tussen de 1000 en 1200 meter, aan de Alpen zuidkant tussen de 600 en 800 meter.

GFS T850 voor woensdag met duidelijk positieve temperaturen op 1500 meter hoogte (föhnig)
GFS voor woensdag met neerslag in de Stau van de zuidelijke Alpen


Na een tijdelijke verbetering op donderdag wordt het op vrijdag van het westen uit opnieuw slechter. Vrijdag en zaterdag trekt een apart lagedruk gebiedje via de (zuid)Alpen naar het oosten en zou het overal in de Alpen van west naar oost toenemend nat worden. Vrijdag sneeuwt het boven de 1200 a 1400 meter, op zaterdag zakt de sneeuwvalgrens tot circa 1000 a 800 meter.

GFS neerslag kaart voor volende week zaterdagDe bovenstaande verwachtingen zijn gebaseerd op de operationele uitdraai van het Amerikaanse model GFS. Deze uitdraai hanteert de hoogste resolutie. Ook de diverse andere uitdraai van dit model die met een ietwat verstoorde beginsituatie worden berekend (de diverse zgn. ensemble members) laten eensgezind de verzachting voor de komende week zien (zie kaart hieronder).
Ook het Europese model ECMWF komt met een soortgelijk scenario.

Samenvattend kunnen stellen dat we de komende dagen uit een ander weer vaatje gaan tappen met belangrijk zachter, maar en ook toenemend onbestendiger weer. Of hiermee een definitief einde komt aan een lange koude periode is nog onzeker. Temeer ook omdat we nog steeds een verstoord stromingspatroon zien met een erg zuidelijk verlopende jetstream. Er hoeft dan ook niet veel te gebeuren of de kou die in het noorden op de loer wordt aangetapt met vervolgens opnieuw winterse inspiraties.

GFS T850 hPA ( temperatuur op circa 1500 meter) voor de centrale AlpenMeer weer op mijn -> Website

Ciao voor nu

Johann

Geen opmerkingen: