woensdag 10 februari 2010

Sneeuwval en diepvrieskou / Vancouver Outlook

Termen woensdagochtend 11h00,

Het weer in de Alpen is er sinds gisteren niet beter op geworden. Zo viel er gisteren in de westelijke Alpen al wat sneeuwval, vandaag is dat in vrijwel het gehele Alpen gebied het geval.
Tevens stroomt met een naar noordoost (Bise) gedraaide stroming steeds koudere lucht over de Alpen naar het zuiden.

Satellietfoto Alpen vanmorgenmet bijbehorende isobaren kaart vanmiddagTussen een hoog met kern in het zee gebied ten zuiden van IJsland en een complex lage druk gebied met kern boven zuid Italië wordt met een in kracht toenemende noordoostelijke stroming steeds koudere arctische lucht aangevoerd. Teven nadert vanuit het noorden een zogenaamde "koude put" met een portie nog koudere arctische lucht. Morgen wordt het 5 kilometer hoogte
circa - 38 °C. Op de (hogere) pistes wordt het met temperaturen tussen de -15 en -20 °C in combinatie met een harde noordoosten wind gemeen koud.


Vanuit het italiaanse lagedruk gebied splitst zich een aparte kern af welke via de Balkan naar het noorden trekt. Aan de oostflank wordt vooral in de hoogte vochtigere en zachtere lucht naar het noordwesten getransporteerd. Door het opglijden van deze vochtige en zachtere lucht over de koude aanwezige luchtmassa's boven het westen van Europa komt het op uitgebreide schaal tot neerslag welke overal in de vorm van sneeuw zal vallen. Het zwaartepunt van de neerslag verplaatst zich tot komende vrijdag vanaf de oostelijke Alpen (Oostenrijk) via het zuiden en midden van Duitsland naar het noordwesten. Vrijdag bereikt de voorste begrenzing van het sneeuwval gebied de oost grens van Nederland en België en daar quasi stationair worden en gelijktijdig afzwakken.

Geen beste condities vandaag op de meeste pistes zoals bv. ook in Mittelberg, Zaferna-lift Kleinwalsertal (1420m, O)
Neerslag Alpen komende 48 uurGFS neerslag voor as. vrijdag
In de Alpen zal het onder toenemende zwakke hogedruk invloed overal droog worden en ook de zon komt hier en daar weer tevoorschijn. Met name de noordkant van de Alpen ligt in het weekend nog onder invloed van de depressie welke inmiddels boven de oostelijke Balkan ligt. Hier zal de zon meer moeite hebben en blijft het meest zwaar bewolkt. Ook dan is een enkele vlok sneeuw mogelijk.

Het is dus de komende dagen koud tot zeer koud weer in alle delen van de Alpen met steeds weer wat sneeuwval. Pas in het weekend zal de temperatuur geleidelijk weer wat gaan oplopenen enwordt het droger. Deze geleidelijke temperatuurstijging heeft te maken met het zich verplaatsen van de sturende druksystemen. Het blokkerende hoog trekt langzaam verder naar het westen en gaat in positie boven het zuiden van Groenland, tegelijkertijd trekken de depressies via de oostflank van het hoog via Scandinavie over Engeland en Ierland naar de oostelijke Atlantische Oceaan.(kaart hieronder)
De Polaire Jetstream en de daarbij behorende frontale zone wordt door de bovengenoemde sturende druksystemen vanaf het midden van Atlantische Oceaan naar de Azoren afgebogen en volgt verder een koers via de Middellandse zee naar het oosten. Hierdoor draait de hogtestroming vanaf begin volgende week meer en meer naar het zuidwesten en wordt er minder koude lucht naar de Alpen gevoerd. Deze lucht is niet alleen minder koud maar vooral ook stukken vochtiger. Daardoor neemt tegen het midden van de volgende week de kans op neerslag (Südstau) van het zuidwesten sterk toe en ten noorden van de Alpenhoofdkam gaat de zuidföhn opsteken.


GFS ensembles T850 hPa centrale Alpen ( temperatuur op circa 1400 meter hoogte)ten slotte nog een winterse foto uit Nederland, ook daar onder invloed van de overtrekkende "koude put" felle sneeuwbuien.Vooruitblik weer Olympische winterspelen Vancouver
Ook vandaag kijken we nog even naar het weer in Vancouver waar as. vrijdag de olympische winterspelen worden geopend. (zie ook "warmste januari Vancouver ooit").

Onder invloed van een depressie boven de noordoostelijke Pacific wordt vochtige en rel. zachte maritieme lucht vanuit het zuidwesten naar het noordoosten van noord Amerika getransporteerd. Precies met aanvang van de winter spelen wordt het (zeer) onbestendig en opnieuw zachter weer in Vancouver en omgeving. Sneeuw zal enkel vallen boven de 1200 a 1500 meter. De kans dat het in Vancouver tijdens de openingsceremonie regent is dan ook vrij groot. Ook in het verdere verloop houdt het onbestendige en zachte weer in Cypress en Whistler mountain aan. Vooral in het weekend kan er in de bergen boven de 1000 a 1200 meter zeer veel sneeuw gaan vallen welke wellicht een belemmering gaat vormen voor de diverse outdoor wintersport activiteiten die in het weekend op het programma staan. Beneden de 1000 meter zullen de winterspelen meer van waterballet weghebben.


GFS neerslag kaart noord Amerika 14 februari. Een actieve depressie in het zee gebied ten westen van Canada zorgt voor (zeer) onbestendig en vrij zacht weer.


Lawine gevaar Oostenrijk
Lawine gevaar Zwitserland
Lawine gevaar Frankrijk


Meer weer via mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: