zondag 28 februari 2010

Föhn einde, maandag en dinsdag vrij mooi, vanaf woensdag winters

Termen zondagochtend 11h00, + Update 19h00

Korte update

Een actieve depressie trekt de komende 48 uur van west Frankrijk via Nederland naar zuod Scandinavië. Onder invloed van dit systeem hebben we vandaag eerst nog te maken met sterke föhn, vooral hoger in de bergen staat er een ware storm met windsnelheden tot 150 kmh/h (Diablerets 3000 m vanmorgen 148 km/h). In de loop van de dag trekt een koufront met wat neerslag over de noordelijke Alpen en de föhn komt tot liggen.


Föhndiagram Zwitserland met aanvankelijk nog sterke föhn tot in de dalenGFS bodemdruk kaart voor vandaag, een actief trekt het westen van Frankrijk naar het noordoosten
Onder invloed van een tussenhoog klaart het morgen van west naar oost snel op en krijgen we een meest zonnige dag. Ook dinsdag schijnt op veel plaatsen de zon. Zwitserland blijft dan gevoelig voor wat meer bewolking en mogelijk wat lichte neerslag.

GFS bodemdruk kaart voor dinsdag met tussenhoog invloed
Vanaf het midden van de week zien we boven Engeland en het zuiden van Scandinavië een hoog tot ontwikkeling komen. met een naar oost tot noordoost draaiende stroming wordt geleidelijk koudere lucht aangevoerd.

GFS bodemdruk kaart voor as. vrijdag met winterse settingUpdate 19h00


Vandaag gaat de meteorologische winter ten einde en vanaf 1 maart begint volgens de meteorologie het voorjaar. Vanaf de eerste week van maart krijgen we na 4 maanden weer meer en meer te maken met een positieve straling bilans en ook aan de stand en warmte van de zon is al goed te merken dat het voorjaar nadert.

Winterse ontwikkelingen

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we echter ontwikkelingen die weinig met het voorjaar te maken hebben. Zoals al zo vaak deze winter zien we dat er opnieuw een geblokkeerd stromingspatroon in de steigers wordt gezet en opnieuw wordt de polare jetstream (straalstroom) naar het noorden of ver naar het zuiden afgebogen. Tegelijkertijd krijgen we in west en centraal Europa te maken met een naar oost tot noordoost draaiende hoogtestroming waarmee vanaf woensdag koude continentale arctische lucht wordt aangevoerd.
Deze lucht is weliswaar vrij droog maar met name in het overgangsgebied tussen de koude continentale lucht en de zachtere en vochtigere lucht in het zuiden kunnen zich storingen ontwikkelen welke periodiek ook voor neerslag (sneeuw) zouden kunnen gaan zorgen.

GFS T850 hPa voor vrijdag 5 maart ( temperaturen op circa 1500 meter hoogte)
Hoe het een en ander precies zal gaan evolueren is sterk afhankelijk van de precieze ligging van de sturende druksystemen en meegevoerde storingen en met de kennis van vandaag nog moeilijk in te schatten. Uitgaande van de laatste kaarten verwacht ik echter voor de komende 7 dagen in de Alpen toch nog wel wat sneeuw. Zo zal er in vrijwel het gehele Alpengebied op uitgebreide schaal zo'n 10 tot 30 cm sneeuw vallen en onder gunstige omstandigheden (Stau) is er met name in de centrale Zwitserse en Oostenrijkse Alpen tot een halve meter sneeuw (en lokaal wellicht ook nog meer) zeer wel mogelijk. Interessant daarbij is de ontwikkeling voor as. zaterdag wanneer een lagedrukgebied met sneeuwval van het noorden uit naar het zuidoosten komt afzakken. (zie onderstaande kaart). Deze ontwikkeling zou met name in Oostenrijk een verse laag sneeuw kunnen gaan opleveren.Kijken we ook nog even naar de net binnen gekomen kaarten van het Europese model ECMWF dan zien we evenals de voorgaande run ook nu weer een overgang naar winters (hogedruk) weer. Dit sluit dus mooi aan bij de amerikaanse collegae. Op de wat langere termijn, vanaf begin van de volgende week, zien we dat het hoog zich wat meer terugtrekt in het zeegebied tussen IJsland en Engeland. Tegelijkertijd trekt een depressie gevuld met zeer koude arctische lucht via het noorden van Scandinavie naar het zuidoosten. Met een geleidelijk via oost naar noordoost tot noord draaiende hoogte stroming kan er opnieuw een portie zeer koude poollucht naar het zuiden afzakken.


ECMWF bodemdruk kaart voor dinsdag 9 maart
Al met al is het dus vrij zeker dat we vanaf het midden van de week nogmaals met een winter- offensief te maken gaan krijgen met in alle hoogtes markant lagere temperaturen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het koude winterse weer tot minstens woensdag 10 maart aanhouden.
Vrij zeker is ook dat door overwegend hogedruk invloeden het over het algemeen prima wintersport zal zijn.


GFS T850 hPA ensembles voor de noordelijke centrale Alpen
Tot slot nog een webcam plaatje vanuit Wallis (Bürchen, 1450) van vanmiddag
Meer weer op mijn -> Weersite


Ciao Johann

Geen opmerkingen: