dinsdag 2 maart 2010

Winterse ontwikkelingen

Termen dinsdagochtend 11h00,

Gisteren konden we in grote delen van de Alpen genieten van een prachtige dag met veel zon en aangename temperaturen. Zelf heb ik van deze gelegenheid gebruik gemaakt en nog eens de pistes hier onveilig gemaakt. Ondanks dat we dit seizoen duidelijk minder sneeuw hebben dan normaal liggen de pistes er toch nog prima bij en zijn ook de sneeuwcondities nog uitstekend. Beneden de 1500 meter echter zijn de sneeuwcondities duidelijk minder goed en vanaf 1100 meter liggen hier enkel nog sneeuw resten.

Fiesch in Oberwallis op 1060 meter
Vandaag trekt er van west naar oost een zwakke storing (occlusie) over de Alpen. Het is vandaag vooral in de Zwitserse Alpen tijdelijk bewolkt en hier en daar valt wat lichte regen en boven de circa 1000 meter sneeuw. Vannacht en ook morgen beïnvloedt de storing vooral nog de oostelijke gebieden. Tegelijkertijd klaart het van het westen uit overal weer open wordt het tijdelijk licht föhnig. De temperaturen vertonen daarbij een lichte stijging. Deze temperatuurstijging is echter maar van tijdelijke aard.


Isobaren en frontenkaart voor vandaag
Ter vergelijk de satellietfoto Alpen
Geen beste condities op dit moment in de walliser Alpen, webcam Zermatt (Rothorn 3100 meter)
Winterse ontwikkelingen
Op het midden van de Atlantische Oceaan ligt een krachtige depressie. Aan de oostflank van dit complex wordt door advectie van warme lucht ten westen van Engeland een hogedruk gebied in de steigers gezet. Tegelijkertijd zien we een depressie via het Iberwiche Schiereiland de Middellandse Zee intrekken. Door deze ontwikkeling gaat vanaf donderdag de hoogtestroming geleidelijk om en krijgen we te maken met een continentale noordoostelijke aanvoer van koudere en drogere lucht. In Zwitserland gaat de "Bise" waaien. Terwijl het ten noorden van de Alpenhoofdkam meest droog blijft hebben de gebieden ten zuiden hiervan te maken met de invloed van de depressie boven de Middellandse Zee. Hier overheerst de bewolking en vooral in de zuidelijke Alpen kan ook wat neerslag gaan vallen.

Sneeuwlaag
Eergisteren berichtte ik in mijn weerbericht over een sneeuw depressie die zaterdag met name in de oostelijke Alpen sneeuw zou kunnen gaan geven. Ook vandaag wordt deze ontwikkeling door de modellen gesteund. Laten we dit systeem eens nader onder de loep nemen.

Morgen zien we aan de noordkant van het opbouwende hogedrukgebied boven Engeland een apart lagedrukgebied tot ontwikkeling komen, het betreft hier een zogenaamd hoogtelaag. Dit hoogtelaag trekt in de volgende 48 uur naar het zuiden en wordt op vrijdag met zijn kern boven noordwest Duitsland berekend.

GFS bodemdruk kaart voor woensdag. In het zee gebied bij IJsland ontwikkelt zich een hoogtelaag welke vervolgens in de komende 48 uur naar het zuiden trekt........


.....en op vrijdag met kern boven noordwest Duitsland ligtVervolgens trekt het verder naar het zuidoosten en ligt op zaterdag met zijn kern boven het oosten van Oostenrijk. Al met al een dus iets westelijkere koers dan eergisteren nog berekend. De eerste neerslag, dit zal tot in de lager gelegen streken als sneeuw vallen, verwacht ik in de nacht van vrijdag op zaterdag. Vanuit het noorden gaat het dan op uitgebreide schaal licht tot matig sneeuwen. Ook op zaterdag overheerst de bewolking en zal het nog geruime tijd door sneeuwen alvorens het in de loop van de dag van het noordwesten uit geleidelijk droog wordt. Zondag overheerst vooral richting het zuiden nog de bewolking terwijl in het noorden de zon erdoor komt.


Het bovengenoemde hoogtelaag gaat niet alleen sneeuw geven. Het fungeert ook als "trekpaard" voor nog koudere lucht die aan de achterzijde van het systeem van het noodroosten uit wordt "aangetapt". Vanaf zaterdag gaan de temperaturen nog verder naar beneden en wordt het in alle hoogtes gevoelig kouder. Op 1500 meter vriest het ook overdag -10 tot -15 °C en en op 2000 meter gaat het richting de -18 tot - 20 °C. Daarbij waait een stevige noordoosten wind. Warm inpakken dus.


GFS bodemdruk kaart met winterse constellatie voor as zondag


GFS T850 hPA met extreem lage temperaturen over centraal Europa voor begin maart (1500 meter hoogte)Ook de langere termijn blijft het winterse weer behouden, wel wordt het geleidelijk iets minder koud.


GFS ensembles T850 hPA (temperaturen op circa 1500 meter hoogte) voor de centrale Alpen
Tot zover maar weer

Meer weer op mijn -> Website

Ciao voor nu

Johann

Geen opmerkingen: