donderdag 4 maart 2010

Koude lucht in opmars, zaterdag sneeuw

Termen donderdagochtend 11h00,

Koudere luchtmassa's welke momenteel al tot over Duitsland zijn gevorderd dringen verder naar het zuiden toe op. Zo zal de -5 °C isotherm op 850 hPA (temperatuur op 1500 meter hoogte) welke nu nog via BelgiĆ« en Luxemburg tot over het midden van zuid Duitsland loopt tegen de avond de noordelijke Alpen bereiken en rond middernacht ook de zuidelijke Alpen passeren. De -10 °C isotherm op 850 hPA, nu nog boven het noorden van Duitsland, volgt in de loop van vrijdagochtend. We gaan dus in ook in de Alpen te maken krijgen met markant kouder weer.


GFS T850 hPA (temperatuur op 1500 meter hoogte) voor as. vrijdag, 10 tot 15 °C kouder in vergelijk met vandaag.
De oorzaak voor het instromen van de koudere lucht moeten we enerzijds zoeken boven de Atlantische Oceaan en Engeland alwaar zich een stabiel hoge druk gebied heet ontwikkeld, en anderzijds boven de Middellandse Zee alwaar zich een complex lage druk gebied bevindt.
Tussen beide sturende druksystemen wordt met een naar het noordoosten gedraaide hoogte stroming toenemend koudere lucht uit noordelijk breedtegraden aangevoerd. Deze lucht is niet alleen een stuk kouder maar ook droger. Afgezien van bewolking blijft het vrijwel overal droog en hier en daar breekt de zon door. Vooral aan de zuidkant van de Alpen zal het met een naar noord tot noordoost draaiende wind flink gaan opklaren.

Sneeuwstoring
In de vorige weerberichten melde ik al de mogelijkheid voor sneeuw as. zaterdag door een hoogtelaag welke vanaf het noorden richting de Alpen komt afzakken. Dergelijk kleinschalige storingen stellen de weermodellen nogal eens voor problemen, met name voor wat betreft de exacte koers. Laten we eens kijken hoe de de modellen vandaag met deze storing oppakken.

Ten noordoosten van IJsland zien actueel een kleine actieve depressie welke langzaam richting de kust van Noorwegen trekt. Door advectie van koude lucht ontwikkelt zich in de nacht van donderdag op vrijdag voor de zuidwestkust van Noorwegen een apart lagedrukgebied (trog storing) . Dit laag trekt vervolgens via Denemarken en het midden Duitsland naar het zuidoosten en ligt op zaterdagmiddag met kern boven het oosten van Oostenrijk. (kaarten hieronder)

Sneeuw
Interessant, en minstens net zo belangrijk voor diegenen die vrijdag of zaterdag richting de wintersport gaan, is de neerslag welke bij het bovenstaande systeem behoort. De neerslagband bereikt vrijdagmiddag het noorden van Nederland en west Duitsland en trekt vervolgens verder in zuidoostelijke richting. Rond middernacht, dus in de nacht van vrijdag op zaterdag, wordt de neerslag tot midden Duitsland berekend en zaterdagochtend krijgen ook de noordelijke Alpen met de neerslag te maken. Zaterdag overdag wordt in de Stau van de noordelijke Alpen de neerslag geactiveerd en kan het langdurig en deels intensief sneeuwen. In de loop van de nacht op zondag neemt de activiteit van de neerslag van het noorden uit langzaam af. Tegelijkertijd krijgt het zuiden van de Alpenhoofdkam onder invloed van een ander laag welke in de buurt van Corsica ligt eveneens met sneeuwval te maken.

GFS neerslag voor zaterdagochtendDe neerslag zal voornamelijk als sneeuw gaan vallen, vooral in de wat hoger gelegen gebieden van Duitsland en de Vooralpen. In de Alpen sneeuwt het vanaf het begin tot in de dalen.
Op uitgebreide schaal gaat 10 tot 15 cm sneeuw vallen, dit geldt ook voor Duitsland. In de Staugebeiden van de Alpen moet lokaal met een halve meter sneeuw rekening worden gehouden met als zwaartepunt de Staugebieden van de centrale Zwitserse en Oostenrijkse Alpen.Neerslag Alpen komende 3 dagenWinters

Na het wegtrekken van de sneeuw storing krijgen we te maken met toenemende hogedruk invloed. Doordat het centrum van hoge druk ten noorden van de Alpen ligt blijft de stroming continentaal (oostelijk) en daarmee blijft het winterse weer tot en met het einde van de volgende week behouden. Aanvankelijk is het erg koud, naar mate de week vordert zullen de temperaturen iets oplopen. Na de sneeuw voor grote delen van de Alpen dus prima wintersport vooruitzichten. voor de gehele komende week. Hoe het weer zich vanaf het komende weekend zal gaan evolueren is nog ietwat onzeker. Een overgang naar zachter weer met dooi tot op grotere hoogte is evenwel uit de kaarten van vandaag niet op te maken.GFS ensembles T850 hPA en neerslag centrale AlpenVandaag en ook morgen hebben hebben dus te maken met vrij rustig weer, het is aanvankelijk meest bewolkt met hier end aar nog een vlok sneeuw of wat lichte regen. De temperaturen vertonen een dalende trend. Opklaringen in de koudere lucht zullen vanaf vanmiddag van het noorden uit de Alpen bereiken. Vrijdag volgt een mix uit wolken en opklaringen. Vanaf zaterdagochtend volgt van het noorden uit op uitgebreide schaal sneeuwval. Vanaf zondag weersverbetering.

Satellietfoto Alpen vanmorgen, drogere lucht nadert vanuit het noordwesten


Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: