Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 5 maart 2010

Sneeuwdepressie Yve in aantocht

Termen vrijdagochtend 11h00.

In de loop van gistermiddag en avond is van het noorden uit duidelijk koudere en ook drogere lucht over de Alpen uitgestroomd. Vannacht hadden we in de Alpen dan ook weer te maken met lichte tot matige en deels ook strenge nachtvorst. Afgezien van wat lichte sneeuw bleef het meest droog. Vooral op hoogte was duidelijk te merken dat we met koudere lucht te maken hebben. Op 3500 tot 4000 meter hoogte liggen de temperaturen tussen de - 25 en - 28 °C en ook op 2000 meter werd het niet veel warmer dan -12 tot -15 °C . De laagste temperatuur in Zwitserland werd vannacht geregistreerd in het meetstation van de Solvayhütte SAC op 4003m hoogte. Hier zakte het kwik tot -27.6 °C.

Satellietfoto AlpenWebcam Belalp (Oberwallis), vandaag onder tussenhoog invloed in de koude lucht prima wintersport weer.Na sneeuw nog kouder
Geheel volgens de planning ontwikkelt zich vandaag voor de zuidwestkust van Noorwegen uit een hoogte trog een apart laag welke de naam "Yve" heeft meegekregen. Yve trekt de komende 36 via het midden van Duitsland naar het zuiden en wordt reeds morgenmiddag met kern boven het westen van Oostenrijk berekend.


Fronten en Isobaren weerkaart voor vandaag. Depressie Yve heeft zich voor de zuidwestkust van Noorwegen ontwikkeld en trekt richting de Alpen

NOA Satellietopname, mooi is op deze hoge resolutie opname de ontwikkeling van depressie Yve (spiraal) voor de zuidwestkust van Noorwegen te zien. (klik voor groter beeld)Het daarbij behorende neerslaggebied zal zaterdagochtend vroeg de Alpen aandoen. Van het noorden uit gaat het sneeuwen met vooral in de Nordstau van de Alpen aanhoudende en deels intensive sneeuwval. De sneeuwval zal in de loop van zaterdagmiddag en avond van het noorden uit geleidelijke aan intensiteit afnemen. Op uitgebreide schaal gaat er in de Alpen 10 tot 20 cm sneeuw vallen en in de Stau gebieden van de noordelijke centrale Alpen is 30 tot 40 cm (en lokaal ook nog meer) zeer waarschijnlijk.

GFS neerslag voor zaterdagochtend
Een ander lagedrukgebied in het zee gebied ten noorden van Corsica gaat daarnaast sneeuwval opleveren in de zuidelijke en westelijke Alpen . Hier kan de komende 3 dagen tot een halve meter sneeuw gaan vallen. Het zou me daarnaast ook niet verbazen wanneer de lager gelegen gebieden in noord Italië (Turijn, Milaan) te maken gaan krijgen met een dik pak sneeuw.


Neerslag Alpen komende 72 uurVanaf zondag breidt het hogedrukgebied boven Engeland zich naar het oosten uit. Doordat de hoogte as van het gebied van hogedruk ten noorden van de Alpen ligt blijft de stroming ook in het verdere verloop continentaal (noordoostelijk) en wordt koude en vrij droge lucht aangevoerd. Depressies houden zich boven de Middellandse Zee op en kunnen vooral het weer in de zuidelijk Alpen gaan beïnvloeden. In tegenstelling tot gisteren laat het Amerikaanse model GFS de storingsinvloeden van de depressie duidelijk meer naar het noorden doorschuiven. Eveneens zien we volgens dit model volgende week een "koudeputje" boven de Alpen liggen. Mocht het model met dit scenario gelijk krijgen dan krijgen de Alpen, dit in tegenstelling tot wat gisteren nog werd verwacht, te maken met meer bewolking en kan er af en toe neerslag (sneeuw) gaan vallen .


GFS bodemdruk kaart volgende week dinsdag, hoge druk ten noorden en lage druk ten zuiden van de Alpen.Al met al gaan we te maken krijgen met een winters weertype met vooral de eerste dagen erg koud weer. Morgen gaat er op uitgebreide schaal sneeuw vallen. de meteorologische lente mag dan begonnen zijn, de natuur is duidelijk nog niet zover. Ook op de wat langere termijn houdt het winterse weer aan, de temperaturen gaan geleidelijk wel weer iets omhoog.GFS ensembles T850 hPa ( temperatuur op circa 1500 meter hoogte) voor de centrale Alpen
Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: