Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 6 maart 2010

Na sneeuw geleidelijke weersverbetering, koud.

Termen zaterdagmiddag 17h00

Sneeuwdepressie Yve, welke we al sinds dagen vervolgen, is de afgelopen dagen geheel volgens de berekeningen vanaf de westkust van Noorwegen, via de Noordzee, het midden van Duitsland naar de Alpen getrokken en lag vanmiddag rond het middag uur net iets ten noorden van Vorarlberg(O). Inmiddels is Yve al aardig afgezwakt en zal vandaag verder aan activiteit inboeten om vervolgens tot morgen geheel van de kaarten te verdwijnen. Daarmee komt ook een einde aan de sneeuwval in Alpen. Het langst kan het vanmiddag en vanavond nog door sneeuwen in de Nordstau van de centrale Alpen. Tevens kan er in de koude noordelijke hoogtestroming lokaal nog een sneeuwbui tot ontwikkeling komen.

Eumetsat satellietfoto van vanmiddagGistermiddag en avond viel er in Duitsland al op uitgebreide schaal zo'n 10 tot 20 cm sneeuw. In het Schwarzwald en Bayerische Wald werd lokaal tot 40 cm gemeten. Ook in de noordelijke Alpen viel er vanmorgen op uitgebreide schaal sneeuw en hier variërden de Neuschnee hoogtes tussen de 10 en 40 cm. Duidelijk minder neerslag viel er in de luwte van de zuidelijke Alpen en veelal bleef het er gewoon droog.

Schnepfau, Bregenzerwald (734m, O)


Hirschegg, Kleinwalsertal (1124m, O)


Droog en nog maar weinig sneeuw in Naturns, Süd Tirol (1386m)


Zoals gezegd neemt de sneeuwval in betekenis af en wordt het vrijwel overal droog en klaart het op. Op veel plaatsen kan er morgen nog wat (rest) bewolking hangen. Door het instromen van nog koudere lucht uit het noordoosten gaat de temperatuur nog een stuk naar beneden en krijgen de Alpen op grote schaal te maken met matige tot strenge vorst. Ook op hoogte stroomt vooral zondag markant kouder lucht over de Alpen uit. Warm aankleden dus !
Tevens kan morgen kan door invloed van depressie activiteit boven de Middellandse Zee (apart laag omgeving Golf van Genua) vooral de zuidkant van de Alpen te maken gaan krijgen met opkomende bewolking gevolgd door sneeuwval. Met name de zuidelijke Zwitserse, Franse en Italiaanse Alpen kunnen hier wat sneeuw van gaan meepikken en kan er ook hier 10 tot 40 cm gaan vallen.

Neerslag Alpen komende 2 dagen ( vanaf vanmorgen), de sneeuw in de zuidelijke (franse) Alpen is vooral voor morgen voorzien.Vanaf begin volgende week komen de Alpen toenemend onder invloed van hoge druk ten noorden van ons. Het wordt meest rustig en droog weer. Wolkenvelden (Hochnebel) en zon wisselen elkaar af en de temperaturen gaan weer iets omhoog. Ook op de langere termijn houden we overwegend hogedruk invloed en zo als het er nu naar uitziet handhaven de temperaturen zich ondanks een langzame stijging op een winters niveau.
Met veel zon en met de vers gevallen sneeuw al met al prima vooruitzichten om uw favoriete wintersport te beoefenenen. (of natuurlijk om lekker op een terrasje onder het genot van een biertje of Glühwein de al warme maart zon te genieten).

GFS ensembles T850 hPA (temperatuur op 1500 meter hoogte) voor de centrale Alpen


Actueel in Termen -3.3 °C met nog wat lichte sneeuwval

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao voor nu

JohannGeen opmerkingen: