Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 7 maart 2010

Winterse vooruitzichten

Termen zondagmiddag 16h00,

Tussen hogedruk ten noorden van de Alpen en Engeland en lage druk boven de Middellandse Zee houden we de komende dagen een continentale (oostelijke) hoogte stroming waarmee via een omweg zeer koude arctische luchtmassa's worden aangevoerd. Dat een hogedrukgebied in de winter per definitie niet altijd garant staat voor mooi zonnig weer zullen we in de komende week gaan merken. Zon en bewolking, alsmede hardnekkige Hochnebel, wisselen elkaar af en meegevoerde kleinschalige verstoringen kunnen periodiek voor meer bewolking gaan zorgen waaruit zelfs wat sneeuw kan vallen.





Tevens liggen de Alpen binnen het invloed bereik van storingen die zich boven de Middellandse Zee uitleven. Vooral de zuidelijk Alpen blijven de komende dagen gevoelig voor bewolking en sneeuw vanuit het zuiden. Al met al blijven de temperaturen ondanks een geleidelijke stijging op een winters niveau gehandhaafd. De (vers gevallen) sneeuw gaat het echter beneden de 1200 meter en op de zuidelijke hellingen steeds moeilijker krijgen doordat de maart zon al behoorlijk aan sterkte heeft gewonnen en we dagelijks met een positieve straling bilans te maken hebben. Vooral vers gevallen sneeuw die nog niet de mogelijkheid heeft gehad om zich te zetten valt hieraan te prooi. Gunstig daarentegen voor de sneeuw en condities van de pistes zijn de vrij lage temperaturen.

Satellietfoto Europa


Satellietfoto Alpen



Na een koude nacht, in het weerstation Buffalora (Ofenpass /CH) op 1970 meter hoogte werd een minimum temperatuur gemeten van -28 °C, hebben en hadden we vandaag te maken met sterk wisselende omstandigheden in de Alpen. In het oosten en noordoosten scheen veelal de zon terwijl vooral in het zuiden en zuidwesten van de Alpen de bewolking overheerste en het licht tot matig sneeuwde. Het was koud met meest lichte tot matige vorst.



Winters Brixental gezien vanaf de Hahnenkamm bij Kitzbühel (1660m)


Morgen krijgen we te maken met meer zon en ook ten zuiden van de Alpen breekt de bewolking geleidelijk open en komt de zon tevoorschijn. In de avond neemt echter de bewolking weer toe en op dinsdag hebben krijgen we te maken met overtrekkende wolkenvelden. Het blijft nog wel meest droog. Woensdag en ook donderdag krijgen vooral de zuidelijke Alpen te maken met bewolking vanuit het zuiden. Vooral op woensdag kan het daaruit sneeuwen.
Vrijdag krijgen we dan weer te maken met een weersverbetering, het is dan droog met veel zon. Het komende weekend zal weer twee gedeeld zijn. Zaterdag vanuit het noordwesten opkomende bewolking gevolgd door wat sneeuwval. Zondag en ook maandag volgende week onder invloed van een van west naar oost overtrekkend hogedruk gebied toenemend mooi weer.

Neerslag Alpen komende 4 dagen, let ook op de exteme neerslag in het voormalige Joegoslavië (later deze week)


Ook deze weersverbetering zal slechts van tijdelijk aard zijn en interessant zijn de ontwikkelingen richting midden van de volgende week. Zowel de operationele uitdraai van het Amerikaanse model GFS als ook die van het Europese model ECMWF simuleren een blokkade boven het midden van de Atlantische Oceaan met daarbij stijging van het geopotentiaal (luchtdruk) richting IJsland. Tegelijkertijd zien we luchtdruk dalingen boven Scandinavië een oost Europa. Aan de oostflank van de hoogterug over Engeland en IJsland komt een krachtige noordwestelijk hoogtestroming op gang. Maritiem polaire luchtmassa's zullen, wanneer dit scenario bewaarheid wordt, grotere hoeveelheden sneeuw in de noordelijke en centrale Alpen gaan opleveren.

ECMWF (EC00) voor woensdag 17 maart



Ik ben echter nog ietwat voorzichtig met deze ontwikkelingen op de langere termijn. Ook een zonalisering (overgang naar een westelijke circulatie) met beduidend minder koude lucht behoort vanaf midden volgendetot de mogelijkheden. Alles zal gaan afhangen van de mate waarin de hoogterug zich naar het noorden toe kan opwerpen. Hoe sterker deze amplitude hoe kouder de uitkomst. De volgende dagen zullen hopelijk meer duidelijkheid verschaffen over hetgeen de atmosfeer voor ons nog allemaal (winter technisch) in petto heeft.
Ik ben derhalve ook er benieuwd naar de volgende model output, mochten zich desbetreffend interessante ontwikkelingen voordoen zullen we dat hier bij SnowRepublic tussendoor updaten.


Tot zover maar weer

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann



Geen opmerkingen: