Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 9 maart 2010

Sneeuw Zuid-Europa

Termen dinsdagochtend 10h00,

Ofschoon natuurlijk niets met de wintersport in de Alpen te maken wil ik toch even terugkomen op de voor deze deze tijd van het jaar niet alledaagse sneeuwval in Zuid Europa.

Zoals ik ook al in mijn eerder weerpraatjes schreef hebben vooral de Middellandse zee gebieden te maken met slecht weer en kan er neerslag van betekenis gaan vallen. Deze gehele winter zien we steeds weer slecht weer gebieden de Middellandse Zee induiken en boven het relatief warme water komt het tot verdere cyclogenese. Ook deze week is de drukverdeling weer van dien aard dat de zuidelijke landen het behoorlijk voor de kiezen krijgen en dat hebben ze met name gisteren kunnen beleven in zuid Frankrijk en het noordoosten van het Iberische Schiereiland.

MetOffice weerkaart van gisteren met depressie boven de Golf van Lion
Een kleine maar venijnige depressie boven de Golf van Lion blies met een noordoosten wind koude lucht en vochtige lucht richting die gebieden. De lucht was zo koud dat de neerslag tot aan de noordelijke Costa's als sneeuw kon vallen en de stranden aldaar tijdelijk tijdelijk met een laag papsneeuw bedekt waren. Iets meer landinwaarts en de wat hoger gelegen gebieden viel er gewoon droge sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. Vooral in het zuiden van Frankrijk (Rhonedal) viel veel sneeuw, lokaal werd er 40 tot 60 cm gemeten.

Onderstaand een paar sfeerbeelden van de niet allerdaags sneeuwval in het zuiden van Europa

Nimes


BarcelonaOmgeving Avignon(Girona in Sant Feliu de Pallerols op 500 meter zelfs 59 cm)


Strand Costa Brava


Winterse week
Deze week zal er in de huidige drukverdeling niet veel veranderen. Een oprukkende depressie boven de Middellandse Zee gaat van het zuiden uit voor een weer verslechtering zorgen. Vandaag al neemt vanuit het zuiden de bewolking toe en vooral morgen en donderdag kan er wat sneeuw gaan vallen. Het hoog boven Engeland trekt zicht wat verder naar het westen boven de Atlantische Oceaan terug en de uitloper tot over de Balkan wordt afgebroken. Hierdoor kunnen vanaf donderdag storingen ook vanuit het noorden richting de Alpen doordringen en vooral in het weekend (zondag) kan er met name in de Nordstau van de Alpen wat sneeuw gaan vallen. Doordat het hoog begin volgende week de neiging heeft om naar centraal Europa af te zakken zien we dat de slecht weer gebieden meer over oost Europa en de Balkan naar het zuidoosten afzakken. Tevens zien we dat de depressie activiteit in het zuiden zich naar de oostelijke Middellandse Zee verplaatst (Griekenland en Turkije).

GFS voor dinsdag 16 maartVolgende week zachter
De Alpen kunnen vanaf begin volgende week een weersverbetering tegemoet zien met meer
zon en duidelijk hogere temperaturen. Of dit hoog een "blijvertje" is is nog maar de vraag....

Rond deze tijd moet de atmosfeer steeds meer de grote verschillen in temperatuur tussen het nog koude noorden en al veel warmere zuiden zien te compenseren. Veelal zien we dat de stroming op het noordelijke halfrond (Rossby golven) meer en meer gaat slingeren (meanderen). Zitten we aan de warme kant van de golfbeweging dan krijgen we met voorjaarsachtige temperaturen te maken, zitten we echter aan de koude kant dan is het voorjaar nog ver weg. Hoe het een en ander vanaf volgende week in zijn werk zal gaan is nog niet geheel duidelijk.....


GFS ensembles T850 hPA (temperaturen op 1500 meter hoogte)

Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite


Ciao Johann

Geen opmerkingen: