Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 11 maart 2010

Eerst nog winters, volgende week geleidelijk zachter

Termen donderdagochtend 11h30,

Tussen hogedruk boven Engeland en lage druk boven de oostelijke Middellandse Zee liggen de Alpen ook vandaag nog in een continentale aanstroming. Hiermee wordt onveranderd te koude lucht aangevoerd. Doordat deze lucht ook vrij vochtig is overheerst de bewolking. Hier en daar kan uit de bewolking wat sneeuw vallen. Momenteel is dit vooral het geval ten noorden van de Alkpenhoofdam. Plaatselijk sneeuwt het ook matig. De zon heeft het moeilijk en vooral naar het zuiden toe en in de Alpen kan het af en toe opklaren. In het noorden lopen de temperaturen op tot om het vriespunt, in het zuiden tot rond de 6 °C. Vanavond neemt op nadering van een tussen hoog de neerslag geleidelijk af en afgezien van een enkele vlok sneeuw wordt het droog. Ook vrijdag wordt het weer door het tussen hoog gunstig be├»nvloed.

Satellietfoto Alpen vanmorgen


Mooie opklaring in de zuidelijke walliser Alpen, Webcam Zermatt Rothorn.In het weekend wordt het van het noorden uit toenemend onbestendig. Vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam kan er af en toe wat sneeuw gaan vallen. In de Nordstau van de Oostenrijkse Alpen kan tot maandag zo'n 30 cm sneeuw vallen. Meer sneeuw voor de centrale Oostenrijks Alpen staat vanaf maandag op het programma. We zien dan met een noordwestelijk hoogtestroming een depressie afzakken en naar Polen trekken. het frontale neerslaggebied zal maandagavond de Alpen aandoen en met vooral in de Nordstau van de Alpen sneeuw gaan opleveren.

ECMWF (neerslag 3/h) met intensieve neerslag in de Nordstau van de Alpen maandagavondHet zou best eens zo kunnen zijn dat er hier een halve meter of meer gaat vallen. Ik ben echter toch ook vandaag nog steeds wat sceptisch wat deze grote neerslaghoeveelheden betreft. Dit komt vooral door de positie van het hoog boven Engeland. Het heeft de neiging om zich geleidelijk naar het zuidoosten te verplaatsen en maandag ligt het al akelig dichtbij de Alpen en zou dan de neerslagactiviteit behoorlijk kunnen gaan onderdrukken. Vooral de westelijke Alpen zullen dat gaan merken. Hier valt weinig tot geen sneeuw. Schuift het hoog nog iets verder naar het oosten op dan zullen ook de oostelijke Alpen het met minder sneeuw moeten stellen
Het blijft dus nog even spannend hoe dit precies in zijn werk zal gaan en ook de modellen komen nog met uiteenlopende oplossingen

WRF-ARW van gisteravond met de neerslag voor de Alpen de komende 6 dagen, de meeste neerslag zou op maandag en dinsdag gaan vallen (40 tot 60 mm). De laatste berekeningen zijn echter alweer een stuk minder positief wat dat aangaat.Vanaf het midden van de volgende wek zien we het zwaartepunt van de hogedruk geleidelijk verder naar het oosten doorschuiven. Met een naar west tot zuidwest draaiende hoogtestroming wordt de kou geleidelijk uit midden Europa verdreven. De Alpen liggen nog net binnen het bereik van wat koudere continentale lucht.


ECMWF voor volgend weekend met een zachte zuidwestelijke aanvoer

GFS ensembles temperaturen op 1500 meter, vanaf midden volgende week duidelijke opwaarts trend.Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Cioa Johann

Geen opmerkingen: