vrijdag 12 maart 2010

Rustig en vrij zonnig weekend

Termen vrijdagochtend 11h00

Korte update

Het hoog met kern boven Engeland vormt vandaag een uitloper tot over de Alpen. Ook het weekend zal deze uitloper voor rustig weer gaan zorgen met ruimte voor de zon. De temperaturen blijven gehandhaafd op een winters niveau. Al met al dus prima omstandigheden voor een heerlijk weekendje wintersport.

Webcam Belalp (Oberwallis , CH)
Vandaag is er in het gehele Alpen gebied aanvankelijk nog rest bewolking of stratus bewolking (lagere bewolking). Het zal echter overal verder opknappen en de zon komt meer en meer tevoorschijn. Het eerst op de hogere pistes later ook in de meeste dalen.

Satellietfoto Alpen met nog uitgebreide mistvelden en nevel in de dalen en het Alpen voorland.Ook de zaterdag en zondag verlopen droog en meest zonnig, hier en daar trekken wolken voorbij of hangt er "Hochnebel"-achtige bewolking. De kans hierop is het grootst ten noorden van de Alpen. Het zuiden als ook de zuidelijke inner Alpine mogen op veel zon rekenen.

Zondagmiddag en avond neemt vanuit het noorden de bewolking weer toe en in de nacht gaat het ten noorden van de Alpenhoofdkam sneeuwen. Vooral in de in de oostelijke Zwitserse en Oostenrijkse Alpen kan het met Nordstau ook intensief en langdurig sneeuwen.
In de loop van dinsdag neemt vanuit het westen de hogedruk invloed weer toe en wordt het dan ook in die gebieden droog.

Neerslag Alpenvolgens het europese model voor de komende 4 dagen (geldig tot dinsdagochtend)Volgens de laatste berekeningen trekt het hoog volgende week verder naar het zuidoossten weg en krijgen we te maken met een westelijke tot zuidwestelijk hoogtestroming met als gevolg duidelijk zachtere omstandigheden. Op de langere termijn lijkt een volgende uitbraak van arctische luchtmassa's vanuit het noorden over west Rusland en de Balkan te gaan plaatsvinden.

ECMWF 500 hPa (stroming 5 km hoogte) en T850 hPa ( temperaturen op 1500 meter hoogte) met volgende weekend een straffe zuidwestelijke hoogtestroming
Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao voor nu

Johann

Geen opmerkingen: