zondag 14 maart 2010

Na sneeuw (noorden) algemene verzachting

Termen zondagmiddag 15h30


Perfecte omstandigheden vanmiddag, webcam Sparhorn met blik over het Rhonedal (Oberwallis)Een tussenhoog heeft dit weekend in grote delen van de Alpen toch nog heel mooi winterweer opgeleverd. Vrijwel overal scheen (en schijnt nog) de zon. Na een koude nacht kon het kwik met ondersteuning van de zon ook vandaag weer tot enkele gradcen boven het vriespunt oplopen en meer naar het zuiden ging het al richting de 8 a 10 °C. Op de pistes hebben we dankzij het vrij koude weer nog steeds te maken met prima sneeuwcondities. Beneden de 1500 meter gaan de condities, en dan met name daar waar de zon vrij spel heeft, nu toch wel hard achteruit.

Weerkaart met fronten vanmiddag 12h00


Satellietfoto Alpen, (hoge) bewolking nadert vanuit het noorden.Maandag en dinsdag vooral in het noorden onbestendig
Van het noorden uit nadert een koufront en in de loop van de namiddag en avond neemt de bewolking langzaam toe. Rond middernacht gaat er ten noorden van de Alpenhoofdkam neerslag vallen . Het zwaartepunt van de neerslag ligt in de centrale en oostelijke Alpen en de meeste neerslag verwacht ik in de Oostenrijkse Alpen. Zo kan er in de Nordstau van de Alpen in de omgeving van Vorarlberg en Salzburg zo'n 20 tot 30 cm sneeuw vallen en lokaal is ook nog meer niet onwaarschijnlijk. Ook het noordoosten van de Zwitserse Alpen gaat nog wat sneeuw meepakken, hier valt echter minder dan in Oostenrijk. De westelijke Alpen alsmede ook de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam houden het droog met af en toe wat zon.Ten zuiden van de Alpenhoofdkam is het met noordföhn meest zonnig. Aangezien we ons nog in vrij koude lucht bevinden en omdat er nogmaals een portie koudere lucht vanuit het noordwesten wordt aangevoerd valt de neerslag tot in de dalen als sneeuw.

Neerslag Alpen tot woensdagochtend 07h00
Vanaf woensdag verzachting
De sneeuw en kou zijn echter van korte duur. Vanaf dinsdag wordt de aanvoer van koude lucht vanuit het noordwesten door een van het westen opkomend tussenhoog naar het oosten toe afgebogen. Het wordt overal droog en er stroomt beduidend zachtere lucht over west en centraal Europa uit. Donderdag ligt het hoog met kern alweer boven de Middellandse Zee (kern ten zuidoosten van Italië) . Tegelijkertijd naderen vanaf de Atlantische Oceaan depressies. Tussen lage druk in het westen en hoge druk in het zuidoosten komt een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming opgang waarmee markant zachtere lucht wordt aangevoerd. Vooral woensdag en donderdag kan met zon en een zwakke zuidföhn de temperatuur tot 12 a 15 °C oplopen. De zuidelijke Alpen gaan richting de 15 a 18 °C. Het zou me niet verbazen wanneer in enkele föhngevoelige gebieden lokaal de 20 °C wordt bereikt. De nulgraden grens stijgt tot 2000 a 2200 meter.


Lichte zuidföhn vanaf donderdagVanaf donderdag krijgen we met opdringende storingen vanuit het westen te maken. De bewolking neemt weer toe gevolgd periodiek wat regen. De zuidwestelijke hoogte stroming zal naar aller waarschijnlijk ook in het weekend aanhouden. Het blijft daarbij zacht, in hoeverre we te maken gaan krijgen met neerslag (regen) is nog enigszins onzeker.


ECMWF (EC00) voor volgende week zaterdag met een zachte zuidwestelijke stromingMeer weer op mijn -> Website

Ciao Johann

Geen opmerkingen: