Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 15 maart 2010

Sneeuw noordelijke Alpen, lente in aantocht



Termen maandagochtend 11h00

Het weer in de Alpen kent vandaag 2 gezichten. Het westen en zuiden mag rekenen op zon, ten noorden van de Alpenhoofdkam in de noordelijke centrale en oostelijke Alpen valt sneeuw. Deze tweedeling is het gevolg van een koufront welke vandaag over Oostenrijk naar het zuidoosten trekt en vooral daar sneeuw geeft. Meer naar het westen en zuiden overheerst de invloed van hoog "Isidor" nu nog met kern ten westen van Bretagne. Een volgende storing (koufront), uitgaande van een depressie (Dagmar) nu nog ten zuidoosten van IJsland, neemt vrijwel dezelfde koers en wordt morgenmiddag boven Oostenrijk verwacht.

Sneeuwval vanmorgen in Filzmoos, Salzburg (1057m)


Ten zuiden van de Alpenhoofdkam en inneralpin zonnig, Zermatt-Findeln (2050m)


Sneeuw in het noorden van Oostenrijk
Vanmiddag en vanavond neemt de neerslag overal geleidelijk af en wordt het meest droog. Na de neerslag pauze volgt er morgenochtend opnieuw neerslag. Opnieuw zien we dat de neerslag (sneeuw) de voorkeur heeft voor de noordelijke centrale en oostelijk Alpen. Dinsdagmiddag neemt de neerslag van het westen uit in intensiteit af en wordt het geleidelijk droog. Tevens komt vanaf dinsdagmiddag de toevoer van zachtere lucht vanuit het westen opgang welke een periode van (zeer) zacht weer zal gaan opleveren.

Verandering grootschalige drukpatronen
Oorzaak van deze weersverandering heeft te maken met de ontwikkelingen van hoog Isidor. Al meer dan een week lag dit hoog met zijn kern in de omgeving van Engeland. Tevens was de luchtdruk ten noorden van de Alpen hoog. Hierdoor hadden we de laatste tijd te maken met overwegend continentale (oost) invloeden met voor de tijd van het jaar te koud weer.
Het hoog komt nu echter in beweging en trekt de komende dagen via centraal Europa naar het (zuidoosten), donderdagmiddag ligt de kern alweer ten zuiden van Sicilie. Tegelijkertijd daalt de luchtdruk in het noorden en boven de Atlantsiche Oceaan. Gevolg van dit alles is dat vrijwel geheel Europa met een zuidwestelijke hoogte stroming te maken gaat krijgen waarmee zeer zachte lucht wordt aangevoerd. Donderdag zal de zachte lucht tot over zuid Scandinavië, Polen en west Rusland zijn voorgedrongen.

ECMWF 500 hPa ( stroming 5 km hoogte) en 850 hPa ( temperaturen op 1500 meter hoogte). Vandaag nog met een koude noordwestelijke hoogtestroming
Zelfde kaart voor as. zaterdag met een zachte zuidwestelijk hoogte stroming



Ook in de Alpen zullen dus te maken gaan krijgen met duidelijk zachtere omstandigheden. Daarbij schijnt vanaf woensdag tot zaterdag volop de zon. Met ondersteuning van een licht zuidföhn lopen de temperaturen op tot 15 a 18 °C en lokaal kan ook de 20 °C worden gehaald.
De vorstgrens stijgt tot boven de 2000 meter.

Vrijdagavond neemt vanuit het westen op nadering van een storing de bewolking weer toe gevolgd door regen. Zaterdag lijkt zacht en wisselvallig te gaan verlopen gevolgt door een weersverbetering op zondag.

Vanaf begin volgende week onzekere ontwikkelingen
De overgang naar beduidend zachter weer gedurende de komende week is bij alle weermodellen en in de diverse ensemble oplossingen terug te vinden. Dit geldt ook voor de overgang naar duidelijk wisselvalliger weer vanaf vrijdag. Voor na het komend weekend is er op dit moment weinig zinnigs te zeggen over het te verwachten weer. De verschillende oplossingen lopen sterk uiteen variërend van hogedruk ten noorden van ons met een oostelijke aanvoer tot een stevige ZW-stroming en alle varianten daartussenin.

Tot het zover eerst moeten met name Oostenrijk vandaag en morgen rekening houden met winterse omstandigheden. Hier gaat op uitgebreide schaal 10 tot 30 cm sneeuw vallen en lokaal ook nog meer. Woensdag avond is de "Spuck" dan ook daar voorbij en krijgen we overal te maken met voorjaarsachtige omstandigheden.

Prognose Zwitserland (MeteoSchweiz) voor deze weeek




Tot zover

Meer weer op mijn -> Website

Ciao Johann

Geen opmerkingen: