woensdag 17 maart 2010

Voorjaarsachtig

Termen woensdagochtend 11h00


Geheel volgens verwachting viel er maandag en dinsdag in de Nordstau van de Oostelijke Zwitserse en Oostenrijkse Alpen 30 tot 50 cm. SnowRepublikaan Rob uit Lofer (Salzburg, O) melde maandag al 30 cm en vervolgens nog eens 30 cm op dinsdag er bovenop. Lokaal is er zelfs nog meer gevallen en er zijn meldingen van 90 cm Neuschnee.
Elders in de Alpen bleef het afgezien van een enkele vlok sneeuw meest droog.

Radar Oostenrijk dinsdagochtend, mooi is het effect van de Nordstau hierop te zien

Met als resultaat veel sneeuw , Ochsengarten (Tirol,O).
Zeer zacht
Op nadering van een hoog (Isidor) welke in de komende dagen naar het zuidoosten van Europa trekt werd het gisteren ook in Oostenrijk geleidelijk weer droog. Vanaf vandaag stroomt er tussen hoge druk boven zuid en zuidoost Europa en lage druk boven Scandinaviƫ en de Atlantische Oceaan met een zuidwestelijke hoogte stroming zachtere lucht over Europa en de Alpen uit en tot morgen is de vorst al tot midden Scandinaviƫ en de westelijke Balkan teruggedrongen.

GFS T850 hPa ( Temperaturen op 1500 meter hoogte)De temperaturen gaan overal flink omhoog en zullen vanaf morgen rond de 15 °C uitkomen, onder gunstige omstandigheden gaat het zelfs richting de 18 to 20 °C. Ook de vorstgrens stijgt sterk en deze vinden we pas weer rond de 2200 meter terug. Onder invloed van het zuid Europese hoog blijft het droog. Afgezien van wat ochtendnevel en overtrekkende hoge bewolking (donderdag) is het meest zonnig.


Satellietfoto Alpen, afgezien van hoge sluierbewolking meest zonnig, enkel het (noord)oosten van Oostenrijk heeft nog te maken met wat dikker bewolking.
Weekend onbestendiger
Vanaf het weekend dringen depressies vanaf de Atlantische Oceaan naar het westen toe op en komen ook de Alpen meer en meer onder invloed van frontale storingen. Het is meest bewolkt en er valt van tijd tot tijd neerslag. Door de aanhoudend hoge temperaturen gaat er alleen boven de 2000 sneeuw van betekenis gaan. Mogelijk dat maandag vanuit het noordwesten tijdelijk wat minder zachte lucht over het westen van Europa uitstroomt (ECMWF ). De operationele uitdraai van het Amerikaanse model (GFS) wil hier echter niets van weten.
Al met al vrij onzekere vooruitzichten vanaf begin volgende week. Een overgang naar belangrijk kouder weer met sneeuw tot onder de 1500 meter lijkt echter onwaarschijnlijk.

ECMWF met de stroming op 5000 meter hoogte en temperaturen op 1500 hoogte, vanaf maandag zou tijdelijk iets koudere lucht kunnen instromen.


GFS Ensembles aanhoudend zacht (prikpunt centrale Alpen).


Tot zover


Meer weer op mijn -> Website

Ciao Johann
Geen opmerkingen: