Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 19 maart 2010

Zeer zacht, weekend onbestendig

Termen,

Hoog Isidor, momenteel nog met kern ten noorden van Afrika, verliest toenemend zijn invloed op het weer in midden Europa en de Alpen. Storingen behorende bij depressies boven de Atlantische Oceaan breiden hun invloed in het weekend tot over de Alpen uit. Tot en met dinsdag houden we een aanstroom van zeer zachte en ook vochtige lucht. Dinsdag volgt dan wat koudere lucht.


Vandaag nog mooi en zeer zacht
Vandaag vrijdag is het aanvankelijk nog bewolkt (hochnebel) . In de loop van de dag stroomt van het westen uit drogere lucht over de Alpen uit en lost de bewolking op de meeste plaatsen op en kunnen we op veel zon rekenen. In het zuiden zal dit proces door hardnekkige bewolking wat moeizamer verlopen. Het is nog steeds zeer zacht en de temperaturen lopen opnieuw op tot 14 a 20 °C. De nulgradengrens ligt vandaag rond de 2500 meter. Ten noorden van de Alpen staat een zwakke zuidf√∂hn.

Flumserberg, Ostschweiz (1500m)


Onbestendig weekend
Onder invloed van een depressie ten zuidwesten van Engeland neemt morgen in de loop van de dag van het westen uit de bewolking in de Franse en Zwitserse Alpen toe gevolgd door plaatselijk wat neerslag. In Oostenrijk schijnt eerst nog de zon voordat ook daar later op de dag de bewolking toeneemt. Zondag is er overal meer bewolking en valt op uitgebreidere schaal van west naar oost opnieuw neerslag. Zaterdag is het met 13 tot 18 °C opnieuw zeer zacht. Zondag zakt de temperatuur naar 10 tot 14 °C. De sneeuwval grens zakt weer tot onder de 2000 meter.

Tussenhoog geeft weersverbetering
Maandag klaart het van het noordwesten tijdelijk wat op voordat in de nacht van dinsdag een volgende zwakke storing nieuwe bewolking met wat lichte neerslag geeft. In de loop van dinsdag nadert vanuit het westen een (tussen)hoog. Dit "dynamische hoog", opgenomen in de westelijke hoogtestroming, trekt vervolgens van dinsdagmiddag tot donderdagmiddag over de Alpen naar het oosten en zal voor een duidelijke weersverbetering gaan zorgen. In eerste instantie zal vanaf dinsdag met een naar noord tot noordoost draaiende stroming koudere lucht worden aangevoerd. De sneeuwvalgrens daalt tot circa 800 meter in de noordelijke Alpen en 1100 tot 12 00 meter in de zuidelijke Alpen. Doordat met het verplaatsen van het hoog de stroming geleidelijk weer naar het zuidwesten draait wordt het vanaf woensdag opnieuw overal zachter. Onder invloed van hogedruk(lage dauwpunten /droge lucht) zullen echter op de pistes, en met name op de hogere pistes, prima condities heersen.

Tussenhoog op woensdag boven de AlpenDonderdag verliest het tussenhoog zijn invloed op de Alpen en onder invloed van een oprukkende depressie, dan nog met kern ten westen van Frankrijk, komt er vanuit het zuiden bewolking opzetten gevolgd door neerslag. In hoeverre de donderdag ook nog mooi weer zal opleveren is nog onzeker en heeft alles te maken met de timing van de opkomende storing.

Kouder
Zoals het er nu naar uitziet trekken de depressie vanaf het volgende weekend verder het Europese continent op. Het blijft onbestendig en de temperaturen gaan weer naar beneden.
Of deze temperatuurdaling met neerslag in de Alpen zal leiden tot nieuwe winterse taferelen is nog onzeker. Ook de modellen komen wat dat betreft met verschillende oplossingen.

GFS T850 hPa ensembles (prikpunt centrale Alpen)


Zomers Wallis
Overigens werd gisteren hier in Wallis voor het eerst dit jaar de 20 °C weer bereikt. In Sierre (545 m) in het Rhonedal werd 20.3 °C geregistreerd. Ook elders in Wallis werd het met 18 tot 20 °C zeer zacht. Ook het zuidelijker gelegen Tessin kon niet aan deze hoge waarden tippen. Het zou met niet verbazen wanneer er vandaag thermisch nog een schepje bovenop wordt gedaan en lokaal de 21 en misschien wel 22 °c wordt gehaald....

Tot zover

Meer weer op mijn -> Website

Have a nice weekend and Ciao

Johann

Geen opmerkingen: