zondag 21 maart 2010

Vanaf dinsdag weersverbetering, aanhoudend zacht

Termen zondagochtend 11h00,


Tussen hoge druk boven het zuidoosten van Europa en lage druk boven de Atlantische Oceaan en Scandinavië liggen de Alpen nog steeds in een zeer zachte zuidwestelijk hoogte stroming waarmee steeds weer storing worden aangevoerd. Vandaag trekt een koufront van west naar oost over de Alpen en beëindigt de Föhn. Vooral ten noorden van de Alpen valt daarbij neerslag.

Isobarenkaart vandaag 12h00
De beste condities vinden we vandaag, en dan met name vanmorgen, richting het oosten en zuiden. Echter ook hier is het veelal bewolkt met hier en daar een spat regen en hogerop wat sneeuw. De temperaturen liggen tussen de 8 en 16 °C. De sneeuwval grens ligt aanvankelijk tussen de 1800 en 2200 meter en daalt in de loop van de dag naar circa 1700 tot 1800 meter. Een volgende storing staat morgen op het programma, deze zal met name neerslag gaan geven in de zuidelijk Alpen.

Sneeuwval op de Bettmeralp in Oberwallis (1800 meter)

Duidelijk betere condities in het zuidoosten, , Schöneben / Reschenpass (2200m, zuid Tirol)
Hogedruk
Vanaf dinsdag krijgen we te maken met de invloed van een hogedrukgebied. Dit hoog trekt vervolgens langzaam via Polen naar de Balkan. Het zal het weer in grote delen van Europa als mede ook in de Alpen gunstig gaan beïnvloeden. Vanaf dinsdag is het overal droog en toenemend zonnig. Doordat met het verplaatsen van het hoog naar het oosten de stroming weer naar het zuiden draait en met ondersteuning van een opkomende zuidföhn stijgen de temperaturen opnieuw naar voorjaarsachtige waarden. Heel goed mogelijk dat opnieuw hier en daar de 20 °C zal worden gepasseerd.
Veel neerslag vanaf vrijdag
Vanaf donderdag neemt vanuit het westen de invloed van de Atlantische Oceaan weer toe. Vrijdag zien we op de kaarten iets ten zuidwesten van Ierland een actieve depressie (kern druk 980 hPa). Dit systeem met de daarbij behorende storingen trekt in het weekend via Engeland richting zuid Zweden. Vanaf donderdag neemt aan de voorzijde van de depressie de zuidelijk hoogte stroming verder in kracht toe, tegelijkertijd zien we cyclogenese in de omgeving van Genua. Door deze constellatie stuwen zich vochtige luchtmassa' s aan de Alpen zuidzijde en ontwikkelt zich een krachtige Südstau terwijl de föhn aan de Alpennoordkant verder in kracht toeneemt. Vooral op vrijdag kan er lokaal erg veel neerslag in de westelijke en zuidelijke Alpen gaan vallen.

GFS neerslagkaart (Südstau) voor as. vriidagOp nadering van het koufront komt de föhn tot liggen en gaat het van west naar oost ook elders regenen. Zaterdag bereikt de neerslag de oostelijke Alpen terwijl het dan in het westen tijdelijk beter wordt. De sneeuwval grens daalt van west naar oost tot onder de 1000 meter. Met een krachtige westelijke hoogte stroming volgt op zondag een volgende storing met neerslag de Alpen, sneeuw valt boven de 1000 meter. Ook het begin van de volgende week lijkt onbestendig te gaan verlopen terwijl de temperaturen geleidelijk weer wat omhoog gaan.

De komende week krijgen we onder hogedruk invloed dus een aantal dagen prima weer. Door de vrij hoge temperaturen zullen de sneeuw en piste condities beneden de 2000 meter echter verder aan kwaliteit inboeten met daarbij vooral s' middag een hoog "pap-gehalte" . Boven de 2000 meter met veel zon echter perfecte omstandigheden. En voor diegenen die al een voorproefje op de zomer willen nemen; pak op een zonnig terrasje een biertje of wijntje of anders gewoon een bakkie Milchkaffee of cappuccino en geniet van de warme voorjaarszon. (wel goed insmeren).

"Genieten" in de warme voorjaarszon op Kühboden (Steffi's Kuhstall, Fiescheralp, 2200 m)A propos zomer. Gisteren werd voor de derde dag op rij de 20 °C grens in Zwitserland overschreden. Zo registreerde Sargans (485 m) in het noordoosten van Zwitserland zomerse 21. °C.

Meer weer op mijn -> Website

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: