dinsdag 23 maart 2010

Tot vrijdag mooi en zeer zacht, daarna kouder met lokaal veel sneeuw

Termen dinsdagochtend 11h00,

Zeer zachtTussen lagedruk boven de Atlantische Oceaan en hoge druk boven het oost Europese continent liggen midden Europa en de Alpen in een zuidelijke hoogtestroming. Vanaf vandaag krijgen we een aantal dagen te maken met overwegend hogedruk invloed. Morgen steekt de zuid föhn op in combinatie met zeer zachte lucht vanuit zuidelijke origine kunnen de temperaturen tot boven de 20 °C oplopen. Ook de vorstgrens bevindt zich op grote hoogte en pendelt zo rond de 2600 meter.

GFS voor as. donderdag, de "warmte-pomp" draait op volle toerenDoordat de lucht door de hogedruk toenemend wordt "afgedroogd" zal de(rest) bewolking overal geleidelijk verder oplossen en krijgen we een aantal dagen zonnig weer. Enkel de Alpen zuidkant heeft last van vochtigere lucht en bewolking.


Vrijdag weersomslag
Vanaf vrijdag gaat er echter wat veranderen. We zien de depressie activiteit boven de Atlantische Oceaan geleidelijk naar het oosten toe opschuiven. Tevens zien vrijdag(ochtend) boven de Golf van Lion en Golf van Genua een apart laag tot ontwikkeling komen.
Door deze constellatie nemen de drukverschillen tussen de noord en zuidkant van de Alpen verder toe en zal ook de zuidföhn verder in kracht toenemen en op vrijdag zijn hoogtepunt bereiken. Donderdag stuwen de vochtige luchtmassa's zich meer en meer tegen de zuidelijke Alpen, de bewolking neemt verder toe en vervoglens gaat het regenen en boven de 1700 meter sneeuwen. Op nadering van een koufront komt er vrijdagmiddag van west naar oost een abrupt einde aan de zuidföhn en kan de neerslag zich ook verder over de Alpen uitbreiden. Tegelijkertijd gaan de temperaturen in alle hoogtes markant terug en daalt ook de sneeuwvalgrens tot circa 1000 meter.

Föhndiagram, tot vrijdag in kracht toenemende zuidföhn, op nadering koufront abrupt föhn einde.


Cyclogenese Golf van Genua vrijdag


met opkomende (intensieve) neerslag vanuit het zuiden en westen


Veel neerslag
Ofschoon de ontwikkelingen voor vrijdag voor wat betreft de details nog een vrij hoog onzekerheid gehalte hebben moet er toch sterk rekening mee worden gehouden dan er vanaf vrijdag vooral in de zuidelijke en westelijke Alpen veel neerslag gaat vallen. Boven de 1700 zal deze neerslag in de vorm van sneeuw vallen. Lokaal kan er meer dan een halve meter sneeuw vallen. Beneden de 1700 meter zal het grootste gedeelte van de neerslag in de nog aanwezige warme lucht in eerste instantie in vloeibare vorm naar beneden komen. Met het dalen van de vorst en sneeuwvalgrens neemt vanuit het westen ook de neerslagactiveit weer af waardoor de Neuschnee hoeveelheden beneden de 1700 meter duidelijk minder groot zullen uitpakken.


Neerslag Alpen tot en met zaterdagochtend 07h00


Ook het aankomende weekend verloopt onbestendig, sneeuw valt boven de 1000 a 1200 meter. Het begin van volgende week lijkt al niet veel beter te worden met mogelijk meer sneeuw in de hogere gebieden.

De komende dagen dus nog maar het mooie weer genieten.

Webcam Bettmeralp( 1800meter, Wallis)Meer weer op mijn -> Weersite


Ciao Johann

Geen opmerkingen: