Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

vrijdag 26 maart 2010

Koufront brengt afkoeling met regen en sneeuw, onbestendig weekendTermen vrijdagochtend 11h00,

Een actief koufront trekt vandaag van west naar oost over de Alpen en gaat vooral in de westelijke en centrale Alpen veel neerslag geven. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens nog vrij hoog (1800 meter), zakt op nadering van de koudere lucht echter snel naar 1300 tot 1100 meter. Het front ligt op dit moment boven het westen van Zwitserland. Terwijl in Adelboden (Berner Alpen /CH) met föhn nog 13 °C wordt gemeten is in het westen van Zwitserland de temperatuur al behoorlijk gezakt. Zo valt er bv. in La Chaux-de-Fonds (1045 meter / Jura) sneeuw bij een temperatuur van iets boven de 0 °C.

Isobarenkaart voor vanmiddag 12h00Satellietfoto Alpen, frontale bewolking met neerslag heeft het westen van Zwitserland bereikt


Webcam Courchevel (1850m, F)Chatel (1200m, F)


Na passage van het front stijgt de luchtdruk weer snel en wordt het in de loop van de avond en nacht weer droog. Morgen volgt er in de loop van de middag een volgende storing die vanaf de middag op nieuw wat neerslag zal gaan geven. Ook op zondig houdt het onbestendig weer aan.
De sneeuwvalgrens pendelt in het weekend tussen de 1100 en 1300 meter.


Tijdelijk zachter

Begin volgende week zien we een herhaling van zetten. Boven de Atlantische Oceaan ligt een krachtig lagedruk gebied terwijl grote delen van Europa onder invloed van een hogedrukgebied boven de Middellandse Zee komen te liggen. De neerslag wordt naar het noorden toe weggedrukt en de temperaturen lopen met ondersteuning van een krachtige zuidföhn opnieuw flink op. De opwarming zal echter van korte duur zijn.

Met zuidföhn maandag en dinsdag tijdelijk zachter


Nieuwe winterse perikelen
Vanaf dinsdag trekt het hoog zich terug naar de Atlantische Oceaan, tegelijkertijd trekt de depressie naar het zuiden van Scandinavië en zien we een krachtige hoogte trog zich over geheel west en midden Europa tot aan de Middellandse Zee uitbreiden. Daarbij wordt vanuit het noordwesten maritiem polaire lucht tot ver naar het zuiden getransporteerd. In de loop van dinsdagmiddag en avond komt de föhn op nadering van een volgend koufront tot liggen en gaat de vorst en sneeuwvalgrens in de Alpen opnieuw dalen. Met een temperatuur die zakt tot - 5 °C op circa 1500 meter hoogte zal het vervolgens tot in de dalen gaan sneeuwen.

GFS bodemdruk kaart voor woensdagAfgezien van een tijdelijke opwarming op maandag en dinsdag lijkt het weer de komende week dus meer in het teken te staan van de winter dan van het voorjaar. Lokaal kan er dit weekend meer dan een halve meter sneeuw gaan vallen. Voor de late wintersporters en met het oog op de komende Paasdagen zal de verse sneeuw met open armen worden ontvangen.

Neerslag Alpen komende 48 uur
Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Cioa Johann

Geen opmerkingen: