zaterdag 27 maart 2010

Opnieuw sneeuw, maandag en dinsdag tijdelijk zeer zacht

Termen zaterdagochtend 11h00,

Het koufront welke gisteren over de Alpen wegtrok heeft boven de 1500 meter op uitgebreide schaal 10 tot 30 cm opgeleverd. Enkel in het oosten van Oostenrijk bleef het grotendeels droog.
Opvallend was ook de deels zeer intensive neerslag tijdens de passage van het koufront. Zo viel gistermiddag in Davos en Arosa (1500 m resp. 1800 meter /CH) in slechts 4 uur 25 cm tot 30 cm sneeuw, de neerslaghoeveelheid gemeten bedroeg 5 mm/h. De sneeuwval grens daalde daarbij plaatselijk tot 700 meter.
Overigens hadden we gisteren met grote temperatuur verschillen te maken. Zo werd bijvoorbeeld in het noordoosten van Zwitserland in het plaatsje Quinten (450m) aan de Walensee met ondersteuning van de zuidföhn 23.8 °C geregistreerd. Tegelijkertijd sneeuwde het in de Jura op 1000 meter bij temperaturen van net iets boven het vriespunt.

Webcam Arosa vanmorgen na 30 cm NeuschneeNieuwe sneeuw

Na een korte pauze krijgen met de Staugebieden in de westelijke en noordelijke Alpen vandaag opnieuw met sneeuwval te maken. Evenals gisteren blijft het oosten van Oostenrijk ook nu weer buiten schot. De neerslag activiteit gaat in de loop van de dag opnieuw opleven op nadering van een storing (convergentie zone) en lokaal moet opnieuw met 10 tot 30 cm Neuschnee worden gerekend. De sneeuwval grens ligt rond de 1000 meter.
Tijdelijk zeer zacht
Morgen zondag wordt het in de loop van de dag geleidelijk weer droog, met het instromen van wat zachtere lucht stijgt de sneeuwval grens tot circa 1500 meter.
Met ondersteuning van een opkomende zuidföhn wordt het maandag en dinsdag tijdelijk opnieuw voorjaarsachtig. Dinsdagavond nadert vanuit het westen een koufront met neerslag. In de loop van de avond gaat het regenen en boven de 1700 meter sneeuwen. Met het instromen van steeds koudere lucht daalt de sneeuwval grens in de loop van donderdagochtend tot in de dalen.

Maandag en dinsdag zuidföhnDe verdeling van de neerslag komt ook ditmaal sterk overeen met die van de afgelopen dagen. Opnieuw zal de meeste sneeuw in de westelijke en centrale Alpen vallen. Op uitbreide schaal gaat er boven de 1500 meter 30 tot 50 cm sneeuw vallen en lokaal is in de Staugebieden van de zuidelijk centrale Alpen 70 cm to 100 Neuschnee mogelijk. (kaart)
In de loop van de donderdag en vrijdag neemt door zwakke hogedruk invloed de neerslag af en wordt het overal droog. met de vers gevallen sneeuw en in de koude lucht als mede ook door de steeds meer tevoorschijn komende zon zullen op de pistes nagenoeg perfecte omstandigheden heersen. Ook tijdens de Paasdagen krijgen we, zoals het er nu naar uitziet, met prima omstandigheden te maken. Onder invloed van een tussenhoog is het droog en meest zonnig. De temperaturen vertonen vanaf zondag weer een stijgende trend.


GFS ensembles T850 hPA centrale Alpen (temperaturen op circa 1500 meter hoogte)

Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: