zondag 28 maart 2010

Vanaf dinsdag kouder, lokaal veel neerslag

Termen zondagochtend 11h00

In de loop van zaterdagmiddag viel onder invloed van een storing in de Franse, Zwitserse en een gedeelte van de westelijk Oostenrijkse Alpen nogmaals zo'n 10 tot 30 cm Neuschnee.
Momenteel sneeuwt het vooral nog in de Nordstau van de centrale Zwitserse Alpen maar ook elders kan er nog een vlok sneeuw neer dwarrelen. In de loop van de dag wordt het tijdelijk droog en hier en daar breekt zon door. Tevens stroomt vanuit het westen zachtere lucht over de Alpen uit, de vorstgrensstijgt tot circa 1800 meter. In de loop van de middag en avond kan vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam opnieuw neerslag gaan vallen. Morgen verbetert zich het weer gaande weg de dag, het wordt, afgezien van een lokale bui, overal droog en het klaart op.

Winters Courchevel (1850m) vanmorgenMaandag en dinsdag zeer zacht
De weersverbetering heeft te maken met een tussenhoog welke vanmiddag en morgen van west naar oost over de Alpen trekt. Morgen draait de stroming weer naar zuidwest en komt opnieuw de zuidföhn opzetten. In de zachtere lucht en met ondersteuning van de föhn gaan de temperaturen opnieuw richting de 15 tot 18 °C en plaatselijk kan de 20 °C worden overschreden. Terwijl het aanvankelijk op dinsdag ten noorden van de Alpenhoofkam en inner-alpin nog droog en zeer zacht is, begint de vochtige lucht van het zuiden uit weer tegen het Alpen massief te stuwen. De bewolking neemt weer toe en in de nacht van maandag op dinsdag gaat het regenen en boven de 1500 meter valt sneeuw. Op nadering van het koufront breekt de föhn dinsdagmiddag te samen en breidt de neerslag zich over het gehele Alpengebied uit.

Dinsdag op woensdag plaatselijk veel neerslag
De meeste neerslag wordt berekend voor de centrale zuidelijke Alpen. Hier valt boven de 1500 a 1800 meter op uitgebreide schaal 30 tot 50 cm, in de bergen van Tessin moet met 50 tot 70 cm en lokaal met 100 cm sneeuw rekening worden gehouden. De meeste neerslag valt ook ditmaal weer voor het instromen van de koudere lucht met als gevolg dat de meeste sneeuw boven de 1500 tot 1700 meter valt en daaronder de meeste neerslag in vloeibare vorm valt. Weliswaar zakt de sneeuwvalgrens vanaf woensdag tot in de dalen , de meeste neerslag is er dan echter ook al weer uit.

Neerslag Alpen komende 3 dagen


Vergelijk 24 uurs neerslag meso-model LaMMA-NMM voor as. woensdagGrote droogte in delen van Oostenrijk

De minste neerslag valt wederom in Oostenrijk, de westelijke gebieden zullen nog wel een graantje gaan meepikken, het oosten daarentegen zal nauwelijks neerslag krijgen. Sowieso is het deze winter, en dan met name de eerste drie maanden van dit jaar, in delen van Oostenrijk erg droog geweest. In plaats van lawinegevaar kampen ze daar nu met het gevaar voor bosbranden. Vooral de oostelijke departementen als ook het noorden van Tirol hebben een groot neerslag tekort en zijn extreem droog. Niet vreemd als we bedenken dat hier vanaf januari maar 14 % tot 28 % van de normale hoeveelheid neerslag viel en er in de maand januari op sommige plaatsen niet meer dan 2 mm neerslag naar beneden kwam. Oorzaak voor de droogte het sneeuw tekort in deze gebieden is het uitblijven van de bekende Nordstau deze winter. Ik kan me ook niet heugen dat we deze winter een klassieke Nordstau gehad hebben.
Donderdag nogmaals sneeuw
Een volgende storing nadert donderdagochtend de Alpen zal opnieuw op uitgebreide schaal tot in de dalen sneeuw gaan op leveren. Vanaf vrijdag verbetert het weer onder invloed van een tussenhoog. Met veel zon en niet al te hoge temperaturen prima wintersportweer.
De ontwikkelingen met de paasdagen zijn nog enigszins onzeker. Daarover later meer

Tot zover

Meer weer op mijn -> Website

Ciao JohannGeen opmerkingen: