Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 30 maart 2010

Kouder, sneeuw tot onder 1000 meter

Termen dinsdagmiddag 17h00,
Frontale bewolking (koufront -> occlusiefront) met neerslag behorende bij depressie Kerstin ten zuidwesten van Engeland heeft de Alpen bereikt. Nadat het in de nacht vooral in de Stau van de zuidelijke Zwitserse Alpen al geruime tijd regende en boven de 1500 meter sneeuwde, is de neerslag ten noorden van de Alpenhoofdkam inmiddels gevorderd tot midden Zwitserland.

Radar Europa, mooi is de neerslag behorende bij het koufront over de Alpen en occlusie front, nu nog boven Frankrijk, te zien
Sterke sneeuwval vanmidddag in Arolla, Wallis (2100m)

als ook in Oberwallis op de Bettmeralp (1800 meter)Gelijktijdig nog föhnige opklaringen in Damüls, Bregenzerwald (2000m)


Op nadering van het koufront welke in de loop van de middag avond en nacht verder van west naar oost over de Alpen trekt komt de föhn tot liggen en gaat het ook elders op uitgebreide schaal regenen en boven de 1500 meter sneeuwen. De sneeuwvalgrens zakt in de loop van de avond en nacht geleidelijk tot onder de 1000 meter. Ook woensdag en donderdag staan in het teken van vochtige en koude lucht. Tijdens intensievere neerslag kan de sneeuwvalgrens tot in de dalen zakken. In de bergen staat een harde tot stormachtige wind.

De komende dagen kan er boven de 1500 meter aanzienlijk wat sneeuw gaan vallen met zwaartepunt rondom de centrale zuidelijke Alpen. Op uitgebreide schaal valt 20 tot 40 mm neerslag en voor bijvoorbeeld de zuidelijke Zwitserse Alpen (Centovalli/Maggiatal) wordt tot middernacht 70 mm berekend. Boven de 1500 meter gaat dit resulteren in 10 tot 30 cm en lokaal 40 tot 50 cm Neuschnee. Woensdag en donderdag zal de neerslag een meer buiig karakter krijgen en kan de sneeuwlaag overal verder aangroeien. (kaart)

Neerslag Alpen komende 4 dagenNa een tijdelijke verbetering op de vrijdag lijkt de onbestendigheid tijdens de Paasdagen toch weer toe te nemen. Zaterdag is het door föhn noch gedeeltelijk zonnig. In de namiddag neemt de bewolking vanuit het westen opnieuw toe en volgt er vooral in het noorden nieuwe regen en boven de 1500 meter sneeuw. Zondag verplaatst de zone met neerslag zich richting de oostelijke Alpen, terwijl het in het westen langzaam droog wordt, regent en sneeuwt het dan vooral in Oostenrijk, sneeuwt valt dan tot circa 1000 meter.GFS ensembles T850 hPA (temperaturen op circa 1500 meter)Meer weer op mijn -> Website

Ciao Johann

Geen opmerkingen: