vrijdag 27 augustus 2010

Koufront verdringt de hitte

Termen vrijdagochtend,

Het kan verkeren...
...schreef ik de 21 augustus in mijn weerpraatje nog dat belangrijk lagere temperaturen met sneeuw tot 2000 meter deze maand niet waarschijnlijk zijn, hoe anders ziet de realiteit er uit;


Koufront met markante afkoeling
Een koufront behorende bij depressie "Doreen" welke vandaag nog met kern boven het zuiden van Engeland ligt verdrijft met regen en veel wind van west naar oost de warmte uit de Alpen. Voor en op passage van het koufront zijn ook onweders mogelijk. Aan de achterkant van het koufront stroomt in tempi geleidelijk steeds koelere maar ook weer drogere lucht over de Alpen uit.
Het dieptepunt van de koeler periode wordt as. maandag bereikt.
Op een hoogte van circa 1500 meter wordt het hooguit nog 5 °C en de sneeuwvalgrens kan tot onder de 2000 meter zakken. Al met al een markante temperatuur daling van bijna 20 °C !


Satellietfoto Europa


Radar Zwitserland, met pittige neerslag op passage koufront


Vanaf midden volgende week verplaatst het hoog zich van de Atlantische Oceaan naar Scandinavie, lagedruk vinden we terug in het Middellandse Zee gebied. Met een naar oost en later zuidoost draaiend hoogte stroming wordt drogere en opnieuw warmere lucht naar midden en West Europa getransporteerd.

Ensembles temperaturen 1500 meter hoogte centrale Alpen


Tropisch warm in Wallis
Gisteren melde Steg (Wallis) 34 °C als maximum temperatuur, daarmee was het gelijk het warmste plekje in Zwitserland. Echter ook elders in de Alpen stegen de temperaturen op grote schaal tot rond of boven de 30 °C.
Dergelijk hoge temperaturen zijn rond deze tijd van het jaar alleen door toedoen van de zon niet meer haalbaar en kunnen enkel nog bereikt worden door een combinatie van veel zon met aanvoer van warme lucht uit het zuiden van Europa en Noord Afrika.

Tot zover maar weer....

Actueel in Termen (1030 meter) regen met een temperatuur 16.3 °CMeer weer op mijn -> Weersite

Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: