zondag 24 oktober 2010

Nieuwe sneeuwval, dinsdag weersverbetering

Termen zondagmiddag 12h00,

Na een föhnige zaterdag met temperaturen tot 17 °C laat de zondag een heel ander gezicht zien. Op nadering van een koufront komt te zuidföhn van west naar oost tot liggen en wordt het geleidelijk overal nat. Regen valt aanvankelijk beneden de 1300 a 1500 meter, daarboven sneeuwt het.

Isobarenkaart vandaag zondag


Koufront met neerslag ligt over de westelijke Alpen en Zwitserland
(08h45)


Vandaag stroomt er koudere lucht in maandag is de de sneeuwvalgrens gezakt tot 800 a 600 meter. De wind neemt verder in kracht toe en bereikt boven de Alpenhoofdkam snelheden to 100 km/h. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam komt noordföhn opzetten met windsnelheden tot 75 km/H.


Opkomende sneeuwval Göscheneralp, Zentralschweiz (1710m)


De weersverandering wordt veroorzaakt door enerzijds depressie welke momenteel met kern iets ten oosten van Denemarken ligt en anderzijds een hogedrukgebied boven Engeland. Tussen beide druksystemen staat een krachtige noordwestelijke hoogtestroming welke koude (sub)polaire lucht tot aan de Middellandse Zee transporteert. Dit leidt boven het warme water van de Golf van Genua tot de vorming van een apart lagedrukgebied.


Genualaag(cyclogenese)


Met name dit laatste laag gaat veel neerslag geven in het noorden van Italië (Italiaanse Alpen) alsmede ook in de (zuid)oostelijke Alpen (Zuid-Tirol). De precieze uitwerking van het Genualaag is ook vandaag nog niet geheel zeker. Zeker is wel dat het dus vandaag en vooral ook maandag in de Alpen een natte boel zal zijn met sneeuw die tot onder de 1000 meter gaat vallen. Daarbij kan in de bovengenoemde gebieden hogerop (boven de 1800 meter) een halve meter sneeuw vallen en lokaal ook nog meer. (zie kaart).
Dinsdag vinden we het laag terug iets ten westen van Sardinië, boven de Alpen stijgt de luchtdruk onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog. In de Alpen wordt het droog.

Het komend weekend zien we op de Atlantische Oceaan de depressie activiteit weer opleven. Tussen lagedruk boven de oostelijke Atlantische Oceean en hogedruk boven het (zuid)oosten van Europa krijgen we te maken met een zuid tot zuidwestelijke aanstroming. Het blijft vooralsnog droog met verder stijgende temperaturen.

Op de langere termijn wordt het er allemaal niet makkelijker op. De toonaangevende weermodellen komen met verschillende oplossingen. Zo simuleert het ECMWF voor de langere termijn lagedruk boven het Europese continent (links onderstaande kaartje) terwijl GFS boven Europa hogedruk berekent (rechter kaartje). Winterse ontwikkelingen met vorst en sneeuw tot in de dalen zijn echter bij beide scenario's onwaarschijnlijk.

Anomalie luchtdruk (8-10 dagen) ECMWF/GFSTot zover, meer weer op mijn -> Website


Ciao Johann

Geen opmerkingen: