vrijdag 22 oktober 2010

Tijdelijk zachter, maandag nieuwe sneeuwval

Termen vrijdagochtend 11h00,

Het hoog, welke ons met name gisteren in de Alpen prachtig weer bezorgde, ligt inmiddels alweer boven het oosten van Europa. Een zwak warmtefront nadert vanuit het westen en zorgt voor geleidelijk wat oplopende temperaturen en meer bewolking.


Isobarenkaart vandaagVannacht kon het in de koude lucht met weinig luchtbeweging flink afkoelen en op uitgebreide schaal vroor het licht tot matig. Vooral in de hoger gelegen Alpendalen werd het knakkig koud. Zo meldde "Kälteloch Glattalp" in het Zwitserse Kanton Schwyz -16 °C als minimum. Zoals wellicht bekend bevindt dit dal zich op circa 1800 meter. Hier wordt de koude lucht als het ware gevangen en kan boven de vers gevallen sneeuw (sneeuwhoogte 45 cm) door uitstraling verder afkoelen.


Meeste sneeuw (tot een halve meter) viel de afgelopen dagen in de centrale Alpen.
Webcam Elm boven Empächli (1720m, CH)

Weekend zachter
Komend weekend zien we aan de oostflank een een nieuw blokkerend hoog ten westen van Engeland een nieuwe portie arctische lucht naar het zuiden afzakken. Een aparte depressie trekt in de stroming richting het zuiden en bevindt zich zondag met kern boven Nederland.
In het voorveld van deze depressie krijgen we in het weekend met een zachtere zuidwestelijke tot zuidelijke stroming te maken. In de Alpen komt de föhn opzetten welke op zondag zijn hoogtepunt zal bereiken en vervolgens op nadering van het koufront snel inzakt.

Föhndiagram, zondag van west naar oost Föhneinde


Tijdelijk kouder met nieuwe sneeuw
Maandag snoert boven de Middellandse maandag een deel van deze koude lucht af en opnieuw zien we in het gebied van Genua een aparte depressie ontstaan (kaart). Deze depressie zal volgens de laatste berekeningen vooral aan de zuidkant van de Alpen (Italiaanse Alpen, zuid Tirol) veel neerslag gaan geven. Omdat de sneeuwvalgrens tijdens de intensiefste neerslag nog vrij hoog ligt zal met name hogerop (boven de 1500 meter) sneeuw gaan vallen. Boven de 1800 meter moet hier lokaal met 50 tot 80 cm Neuschnee rekening worden gehouden. Het wordt maandag overal weer kouder met sneeuw tot in de hogere dalen.

Opnieuw Genuacyclogenese door afsnoering van koude lucht boven het warme water van de Mediterranee......................met veel sneeuw ten zuiden van de centrale Alpenhoofdkam


Vanaf dinsdag stijgt vanuit het westen de luchtdruk, de neerslag neemt af, het wordt droog en de temperaturen stijgen weer. In het verdere verloop krijgen we te maken met een zuidwestelijke tot westelijke hoogtestroming. De temperaturen bewegen zich op een normaal niveau voor de tijd van het jaar.


GFS Ensembles T850 hPA centrale AlpenTot zover, meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: