woensdag 20 oktober 2010

Koud, sneeuw(buien) en veel wind

Termen woensdagochtend 11h00,


Geheel volgens het "spoorboekje" heeft een koufront de afgelopen uren de Alpen bereikt. Met een krachtige noordelijke hoogtestroming is het momenteel zeer onstuimig buiten.
Het binnendringen van koudere lucht ging gepaard met enige neerslag die vooral in de Stau van het Alpenmassief deels intensief uitpakte en boven de 1000 meter als sneeuw viel. Ten zuiden van het Alpenmassief viel door een opkomende noord föhn nauwelijks tot geen neerslag.

Isobarenkaart vandaagGFS T850 hPA, de koudere lucht ligt tegen de Alpen en zal in de loop van de middag onder verscherping de Alpen overschrijden.


Vandaag blijft het onstuiming, het is winderig met op de hoogste toppen windsnelheden tot 110 a 130 km/H. Doordat vooral in de hoogte nog koudere lucht binnendringt krijgt de neerslag een buiig karakter. In de Stau van de Alpen kan de neerslag ook intensiever uitpakken en langer aanhouden. Tot donderdagochtend valt er hier boven de 800 - 1000m 1 bis 5cm, boven de 1000 - 1500m 5 tot 20cm en boven de 1500 meter 1500m 15 bis 35cm, lokaal ook nog meer.

Een paar actuele webcams

Balderschwang, Allgäu (1044m)


Hirschegg, Kleinwalsertal (1124m)


Arosa, Graubünden (1740m)

Duidelijk betere omstandigheden ten zuiden van het Alpenmassief

Val Gardena (2010m)
Colfosco, Alta Badia (1545m)


Vanuit het westen stijgt de luchtdruk weer door invloed van een "dynamisch" hoog welke in de loop van de komende 3 dagen van west naar oost over de Alpen trekt. Het wordt overal droog, de wind gaat liggen en de zon komt er weer aan te pas. Doordat we ons in koude lucht bevinden kan de temperatuur vooral de komende nacht flink onderuit gaan met in de hogere dalen lokaal matige tot strenge vorst.

Zondag nadert vanuit het noordwesten een nieuwe storing met regen en later ook weer sneeuw boven de 1000 a 1200 meter. De langere termijnverwachting is nog steeds erg onzeker. Het Amerikaanse model GFS en het Europese model ECMWF komen met verschillende oplossingen.
Wordt vervolgd...


Meer weer op mijn -> Website

Ciao Johann

Geen opmerkingen: