dinsdag 19 oktober 2010

Kouder, morgen sneeuw tot in de dalenTermen dinsdagmiddag 14h00,


Na 2 dagen van rustig en kil herfstweer staat een volgende storing (koufront) voor vanavond en morgen op het programma. Voorafgaande aan deze storing neemt de westen wind geleidelijk in kracht toe. Tot de avond blijft het nog meest droog en vooral inner-alpin kan de zon nog even van de partij zijn. Al met al is het vrij fris met temperaturen tussen de 5 en 9 °C in de dalen. De nulgradengrens ligt momenteel rond de 2000 meter en op 3000 meter vriest het - 6 °C


Satellietfoto vanmorgen, koufront is tot oven midden Duitsland gevorderd
In de loop van de middag en avond wordt de bewolking dikker en eerste neerslag bereikt de Alpen in de loop van de avond en nacht. In de zuidelijke Alpen blijft het door een opstekende noordelijke wind meest droog.

Winters Eggishorn (Wallis, 2900 meter) met wolken (Hochnebel) boven de grote Aletsch gletsjerMet het inzetten van de neerslag ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1200 en 1500 meter, zakt met het instromen van de koudere in de loop van woensdag dan tot 800 meter. Daar waar het aanhoudend en intensief regent (noordkant van de Alpen) tot 800 a 600 meter. Elders wordt het morgen met het instromen van de koudere lucht geleidelijk droog.


GFS T850 hPA (temperatuur op circa 1500 meter hoogte), de koude lucht heeft morgenavond het grootste deel van de Alpen veroverdDe nacht van donderdag op vrijdag wordt gemeen koud met op veel plaatsen lichte vorst. In de hoger gelegen dalen zal het matig gaan vriezen en het zou me niet verbazen als hier ook strenge vorst wordt geregistreerd. Donderdag stijgt achter de storing de luchtdruk wel snel, de zon komt weer te voorschijn en de temperaturen lopen dank zij de zon weer iets op.

Een volgende (trog)storing vanuit het noordwesten met mogelijk veel neerslag staat voor zondag-maandag op het programma, de sneeuwvalgrens zakt daarbij opnieuw naar circa 1000 meter.


Neerslag Alpen komende 4 dagen
Op de langere termijn krijgen we naar alle waarschijnlijkheid te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming met hogedruk boven het zuiden van Europa en lage druk boven Engeland en Scandinavie. Wordt dit scenario bewaarheid, wat overigens nog onzeker is, dan evolueren we naar een duidelijk zachter weertype.


ECMWF met een zacht "zuidwest scenario" rond de 28 oktober
Meer weer op mijn -> Website


Ciao voor nu

Johann

Geen opmerkingen: