zaterdag 16 oktober 2010

Onbestendig en koud, sneeuw boven de 1000 meter

Termen zaterdagochtend 11h00,


Na een eerste oktober helft met veelal prachtig en ook warm weer in de Alpen gaat het roer nu toch definitief om. Gisteren was al te merken dat er een verandering op komst is. Het was niet meer zo helder en geleidelijk nam de bewolking vanuit het noorden verder toe. Vandaag startte de dag grijs. Terwijl ik dit schrijf regent het licht en boven de 1600 meter valt wat sneeuw.

Eerste sneeuwvlokken Bettmeralp (Wallis, 1800 meter)Bewolking en neerslag behoren bij een kleinschalige depressie welke momenteel met kern boven het zuidoosten van Duitsland is aangekomen. Aan de achterzijde van dit laag wordt met een noordoostelijke stroming koude lucht tot over de centrale Middellandse Zee aangevoerd en daar, boven het nog warme zeewater, leiden tot cyclogenese (ontwikkeling depressie) met als gevolg een apart laag boven de Golf van Genua. Dit laag trekt vervolgens langzaam naar Sardinie.

Genuacyclogenese, let ook op het laag ten westen van IJsland
Door bovengenoemde ontwikkeling zal de neerslag zich vandaag onder intensivering verder naar het zuiden toe uitbreiden en wordt het overal nat. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens rond de 1600 meter, zakt echter geleidelijk met het binnenstromen van steeds kouder lucht naar 1100 tot 1000 meter.

Ook zondag is het koud en nat, op uitgebreide schaal valt regen en boven de 1000 meter sneeuw. Daar waar het intensief en langdurig regent kan de sneeuwvalgrens tot 900 a 800 zakken. Met name in de noord Italiaanse Alpen kan onder invloed van het Genua laag tot een halve meter sneeuw gaan vallen.

Neerslag (sneeuw) Alpen voor de komende 4 dagen, lokaal kan er hogerop 40 tot 50 cm Neuschnee vallen


Vanaf maandag wordt de invloed van de depressie boven de Middellandse kleiner en liggen de Alpen onder de invloed van een zwakke uitloper van het Azorenhoog. Deze weersverbetering is echter van tijdelijke aard want reeds op dinsdag zien we vanuit het noorden een nieuwe portie arctische lucht naar het zuiden toe uitstromen. Neerslag behorende bij het koufront zal de Alpen in de loop van de nacht op woensdag bereiken. Neerslag valt daarbij vooral aan de noordkant van de Alpen, boven de 1000 meter zal dit sneeuw zijn.GFS bodemdrukkaart voor as. dinsdag, nieuwe (omega)blokkade met uitstroom van poollucht richting het zuidenAl met al een prachtige demonstratie van een zgn. "downstream-development" welke al meer dan een week geleden op de weerkaarten was terug te vinden. (zie weerbericht 10 oktober).
Het ziet er naar uit dat we ook op de langere termijn een geblokkeerde weersituatie houden. Het blijft (te) koud met periodiek neerslag. In hoeverre het Azorenhoog het weer in de Alpen gunstig zal kunnen beïnvloeden is nog onzeker.


GFS kaart 300 hPA (circa 10 km hoogte) met daarop het verloop van de jetstream (straalstroom). Ook dan zien we een geblokkeerde circulatie met een jet zeer zuidelijk (tot boven Afrika) wordt afgebogen.
GFS ensembles T850 hPA centrale Alpen (temperaturen op circa 1400 meter hoogte)

Zover voor nu.

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: