maandag 22 november 2010

Kouder, sneeuw geleidelijk tot in het laagland

Termen maandagochtend 11h30,

Onder invloed van een complex lagedrukgebied boven Europa viel gisteravond en in de afgelopen nacht vooral in de Stau van de zuidelijke centrale Alpen weer een dik pak sneeuw.

Isobarenkaart vandaag


Plaatselijk werd een halve meter Neuschnee geregistreerd en er waren zelfs stations met 70 cm.
Hiermee is de totale sneeuwhoogte aan de Alpenzuidkant gegroeid tot 120 a 160 cm en daarmee beleven de zuidelijke Alpen een zeer sneeuwrijke start in aanloop naar het seizoen 2010-2011. Sowieso was het met name in de zuidelijk Alpen (Tessin) een zeer nat jaar tot dusver. Hier en daar veel tot dato 2400 mm neerslag !


Zuidelijke Alpen gistermiddagOok elders in de Alpen viel boven de 1000 sneeuw, de hoeveelheden echter duidelijk minder dan aan de zuidkant. Op dit moment sneeuwt het nog steeds op veel plaatsen. Vandaag verandert er maar weinig in het sombere en natte weerbeeld. Het zwaartepunt van de neerslag verplaatst zich naar de centrale und oostelijke Alpen en Alpen voorland. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1000 a 800 meter en zakt langzaam verder.


Neerslag Alpen komende 4 dagen


Winter komt
Ook voor de rest van de week verandert er onder invloed van het complexe lagedrukgebeid boven Europa niet veel in het huidige weerbeeld. Het is meest bewolkt en hier en daar kan het wat sneeuwen. Grotere neerslaghoeveelheden(sneeuw) worden niet berekend. De temperaturen dalen nog iets en komen nog maar nauwelijks boven het vriespunt uit.


GFS voor zondag de 28 november, "Koning Thialf" regeert over Europa

en de winter blijft
Ook op de langere termijn blijft de koude vortex het weer in Europa bepalen. Het blijft koud en af en toe kan er wat sneeuw vallen. Een einde van deze vroege koudegolf is uit de laatste modeloutput niet op te maken.


GFS anomalie T850 hPa (temperaturen op circa 1500 meter hoogte) tov het 30 jarig gemiddelde voor de 5 december.
spannende ontwikkelingen Nederland en Belgiƫ
Zoals ik gisteren al vermeldde krijgen ook Nederland en Belgiƫ met winterse omstandigheden te maken. Vooral de periode van donderdag tot en met zaterdag wordt het spannend m.b.t. sneeuw van betekenis. Ook vandaag is nog steeds niet geheel duidelijk hoe het meteorologisch zal gaan evolueren in deze gebieden. Alles zal gaan afhangen van de precieze koers van een hoogtelaagje welke vanaf de westkust van Noorwegen af komt zakken en vrijdag met kern net voor de Hollandse westkust wordt berekend (kaart). Zoals het er nu uitziet zal de neerslag in de Ardennen, het Limburgse Heuvelland en en wellicht ook in het oosten van Nederland als sneeuw vallen. Tijdelijk kan de sneeuw ook in natte sneeuw en -of regen overgaan. De Ardennen kunnen sowieso op een mooi pak sneeuw van circa 30 cm rekenen.


Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: