Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 23 november 2010

Winterse "perikelen"

Termen woensdagochtend 11h00,

En daarmee bedoel ik dit keer niet zozeer de overlast door winterse omstandigheden als wel de moeilijke tijden die de diverse weerdiensten momenteel hebben met het afgeven van hun prognoses. Met betrekking tot het grootschalige weerpatroon (drukverdeling) voor de komende week zit het wel snor. De onzekerheden moeten we zoeken in de kleinschalige drukverdelingen en verstoringen. Dit bezorgt de weermodellen heel wat "Kopfzerbrechen". Daarover verderop meer.

Isobarenkaart vandaag


Geheel volgens verwachting breidt de winter zich vanuit het noorden uit richting het zuiden. De temperaturen doen dagelijks een stapje terug en de neerslag valt tot in de lager gelegen gebieden in de vorm van sneeuw. Gisteren drong er in de loop van de avond en nacht nog iets koudere lucht binnen en lokaal kon 10 tot 30 cm sneeuw worden geregistreerd. In het "laagland" viel nog meest regen (beneden de 300 tot 500 meter).

Weerkaart Alpen vandaag


Gisteren al sneeuw in noord Zwitserland tot 800 meter, webcam Obersee (920m)



Vanaf morgen zal ook in de allerlaagste gelegen gebieden van de Alpenlanden de neerslag in vaste vorm vallen. Overigens hoeven we tot vrijdag niet op grote hoeveelheden te rekenen.
Meer neerslag (sneeuw) staat er voor vrijdag op het programma wanneer een storing vanuit het westen de Alpen nadert. Zoals het er nu naar uitziet trekt deze storing over, of net ten zuiden van de Alpen naar het oosten en zal opnieuw zo'n 10 tot 40 cm sneeuw gaan geven. Een volgende storing trekt begin volgende week iets zuidelijker langs en zal met name in Oostenrijk sneeuw van betekenis kunnen gaan geven. Hierbij houdt ik nog echter een slag om de arm gezien de complexe weersituatie.

Neerslag Alpen komende 4 dagen

Complexiteit hoog
Zoals ik in mijn vorige weerpraatje ook al vermeldde hebben we te maken met een compleet gestoord stromingspatroon. Op de Atlantische Oceaan zien we een prachtige omega blokkade met hogedruk rondom Groenland en IJsland. Lagedruk vinden we terug boven Scandinaviƫ, de Azoren (!) en op de westelijke Atlantische Oceaan en boven Europa. Een klassieke winterse situatie. Vwb de complexiteit van het weer in Europa is een uitgebreid gebied met lagedruk en lage temperaturen verantwoordelijk. Binnen deze zgn. "koude vortex" is de lucht vooral ook op grotere de hoogte zeer koud en dus gevoelig voor instabiliteit. Kleinere verstoringen (hoogtelaagjes, troggen) zorgen telkens weer voor een opleven van de instabiliteit en geheel afhankelijk van de precieze koers van de diverse storingen krijgen we te maken met wel of geen neerslag. Kijken we bv naar de onderstaande kaart voor as. vrijdag dan zien we maar liefst 7 afzonderlijke lagedrukgebiedjes binnen de vortex tegen de wijzers van de klok in rondtollen.
Het is dan ook niet moeilijk te begrijpen dat de rekenbreinen van het ECMWF en GFS de grootste moeite hebben om hier consistentie in te vinden.



Ook op de langere termijn zijn de onzekerheden groot. Zowel bij GFS als ECMWF zien we een langzame verschuiving van de sturende druksystemen. Hogedruk lijkt zich te gaan vestigen boven Scandinaviƫ en IJsland met als tegenpool een complex centrum van lagedruk boven centraal Europa. Grote delen van Europa houden daardoor een aanvoer van koude continentale lucht. Op de scheidingslijn van de koude en warme lucht (Luftmassengrenze) kan volgen week erg veel neerslag (sneeuw) gaan vallen.



Nederland en Belgiƫ
Ook voor Nederland geldt het devies, warm aankleden en schaatsen alvast maar eens uit het vet gaan halen. Ook hier doet de temperatuur dagelijks een stapje terug en het kwik komt vanaf donderdag ook overdag nog maar nauwelijks boven het vriespunt uit. Met name het noordoosten van Nederland kan zich gaan opmaken voor een serie ijsdagen. Zoals gebruikelijk liggen de temperaturen aan de kust een paar graden hoger door de invloed van het nog warme zeewater.

Grotere neerslaghoeveelhden worden niet berekend. Vanaf vanmiddag kan de neerslagactiviteit door een passerende (trog) storing verder opleven. De bovenlucht wordt steeds kouder en de neerslag krijgt meer en meer een winters karakter. Vanaf donderdagmiddag is de lucht voldoende koud dat evt. neerslag in de vorm van (droge) sneeuw gaat vallen (ThetaE 850 hPA onder de 12 °C (=zee nivo)). Met name in het binnenland kan zich de komende week een sneeuwlaagje gaan vormen.

Sneeuw van betekenis gaat er de komende periode in de Ardennen en omgeving vallen. De laatste EC-MOS uitdraai berekent vanaf morgen tot 2 december een sneeuwdek welke aangroeit tot 40 a 60 cm.

Affijn, sneeuw of geen sneeuw....de winter komt en de winter blijft !

Tot zover

Meer weer op mijn - > Weersite

Ciao voor nu Johann




Geen opmerkingen: