donderdag 25 november 2010

Koud met sterk toenemende sneeuwkansen

Termen donderdagochtend 11h00,


In de Alpen is het inmiddels in alle hoogten al flink afgekoeld de laatste 2 dagen en vanaf vandaag komt het kwik nauwelijks tot niet meer boven het vriespunt uit. Tijdens de steeds langer wordende nachten kan het al flink afkoelen en op uitgebreide schaal kwam afgelopen nacht lichte tot matige, en in de hoger gelegen dalen ook strenge vorst voor. Op dit moment bij mij in de thermometerhut onder een heldere hemel -3.5 °C.
Koudste plekje in Zwitserland was vannacht het weerstation op de "Kleine Matterhorn" (3880m) in Wallis, niet ver hier vandaan. Het kwik zakte hier tot - 22.5 °C. Ook het bekende koudegat in Glattalp kwam in de buurt van de - 20 °C.


Webcam Schöneben (It, 2200m)
Sneeuwstoring 1
Vandaag is het aanvankelijk nog zonnig in grote delen van de Alpen (zie onderstaande satellietfoto). Uitgaande van een storing welke via Frankrijk en zuid Duitsland naar de Alpen trekt neemt de bewolking in de loop van de dag vanuit het westen toe en gaat het later sneeuwen.De bewolking en neerslag trekken varndaag en morgen van west naar oost over de Alpen en zullen grootschalig voor een sneeuwdek van 5 tot 30 cm gaan zorgen. Vandaag zijn de Franse en Zwitserse Alpen aan de beurt, morgen dan ook de Oostenrijkse Alpen.

Sneeuwstoring 2 (mogelijk zware sneeuwval)
Na een tijdelijke weersverbetering op zaterdag neemt op zondag de bewolking opnieuw toe op nadering van een volgende storing. Deze storing trekt via een ietwat zuidelijkere route naar het zeegebied ten noorden van Corsica (zondag) en buigt vervolgens af naar het noordoosten. Via Oostenrijk (maandag) trekt het systeem dan naar Polen waar het dinsdag arriveert. Deze koers van depressies wordt binnen de meteorologie als Vb depressie (vijf-B) aangeduid en staan bekend om hun productie van veel neerslag in oa. de (zuid)oostelijke Alpen. Ik verwacht dan ook met name in de centrale Italiaanse Alpen en de Oostenrijkse Alpen vanaf zondagmiddag en op maandag zware sneeuwval. De sneeuwval zal vanaf maandagmiddag naar het noordoosten wegtrekken.


GFS voor as. zondag laag ligt boven Corsica en buigt af naar het noordoosten
Sneeuwstoring 3
Na een rustige fase in de nacht van maandag op dinsdag nadert in een rap tempo een volgende storing die via de Alpen naar het noordoosten trekt. Dinsdagochtend neemt van west naar oost de bewolking opnieuw toe en gaat het geruime tijd sneeuwen


GFS volgende week dinsdag met storing boven de Alpen
Winter verscherpt opnieuw
Gisteren werd de koers van het sturende lagedrukgebied als mede ook de diverse storingen veel westelijker berekend waardoor de Alpen vol in zachtere luchtmassa's zouden komen, Het zou dan niet alleen een heel stuk zachter worden met regen tot 1800 meter, ook zou er een sterke e zuidföhn opsteken met alle gevolgen van dien. Vandaag laten de diverse weermodellen het geheel weer veel zuidoostelijker trekken. Weliswaar liggen de Alpen begin volgende week in het grensgebied van de koudere arctische luchtmassa's in het westen en zachtere vochtige luchtmassa's in het oosten, we blijven echter aan de koude kant van deze "Luftmassengrenze" waardoor de neerslag als sneeuw zal vallen. Tijdelijk kan de sneeuwvalgrens tot circa 1000 meter stijgen. Na het midden van de volgende week herstelt het blokkade patroon zich opnieuw en stroomt er vanuit het noorden opnieuw koudere lucht uit over de Alpen. Zoals het er nu uitziet houdt de blokkade en daarmee het koude winterweer zeker tot de 5 december aan.

Samengevat gaan de Alpen een heel interessante periode tegemoet met mogelijk zware sneeuwval tijdens de periode van zondag tot en met dinsdag. We moeten echter nog wel een slag om de arm houden tav de details omdat kleine verandering in koers van de diverse storingen grote gevolgen voor het lokale weer in de Alpen kunnen hebben. Hoe dan ook, me een beetje geluk is de sneeuw voor de rest van de winter voor de Alpen "flachendeckend" gegarandeerd !
Zodra zich markante veranderingen gaan voordoen zal ik middels een "sneeuw-update" hierover melden.


Tot slot nog de kaart met de neerslag in de Alpen tot zondag, de (neerslag) sneeuw van begin volgende week is hierop nog niet vermeld !
Tot zover maar weer voor nu...

Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao voor nu Johann


Geen opmerkingen: